Cattier και Δασκαλί χορηγοί στο συμπόσιο της Unesco

H εταιρεία Sunset Collection ήταν μεταξύ των σημαντικών χορηγών του πρόσφατου Διεθνούς Συμποσίου της UNESCO. Το “ατλαντίς” συνάντησε τον κ. Ι.Σ. Πατινιώτη της Sunset Collection κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και μίλησε μαζί του για τη σαμπάνια Cattier και το νέο κρασί Σαντορίνης που παράγει.

unesco_patiniotis_0181
Ο κ. Ι.Σ. Πατινιώτης απευθύνεται στους συμμετέχοντες το Διεθνές Συμπόσιο της Unesco που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη, 5-7 Νοεμβρίου 2015

ατλαντίς: Κύριε Πατινιώτη σας συναντάμε στο Διεθνές Συμπόσιο της UNESCO, εδώ στην Σαντορίνη. Μας εξηγείτε τον λόγο της παρουσίας σας αλλά και το λόγο που δύο μοναδικά παγκοσμίως προϊόντα ΠΟΠ, μια Champagne και μια Σαντορίνη, συνυπάρχουν ως βασικοί χορηγοί αυτού του Συνεδρίου;

Ι. Πατινιώτης: Εν πρώτοις σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνετε να μοιραστούμε σκέψεις και απόψεις με τους αναγνώστες σας. Βρίσκομαι στην Σαντορίνη για το Διεθνές Συμπόσιο της UNESCO που στόχο έχει την εύρεση τρόπων αξιοποίησης της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών, τους φορείς δημιουργίας τους, την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων, τη σχέση τουρισμού και οινοτουρισμού κ.α. Παράλληλα όμως, κι ας μην το ξεχνάμε αυτό, είναι η απαρχή μιας προσπάθειας ούτως ώστε η παγκοσμίως αναγνωρισμένη μοναδικότητα της Σαντορίνης, να αναγνωριστεί και από την UNESCO και να καταστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν σας δηλώνω ότι η παρουσία μου εδώ αφορά στο ενδιαφέρον μου τόσο για την Σαντορίνη, την οποία υπεραγαπώ και ας μην έχω γεννηθεί εδώ, όσο και για τον κλάδο του κρασιού, καθώς η εταιρεία μας -η Sunset Collection- εμπορεύεται τη «Γαλλική» Σαμπάνια Cattier με 18 ξεχωριστές ετικέτες, παράλληλα με το «νεαρό» Ασσύρτικο ΠΟΠ Σαντορίνης κρασί DASCALi, Vintage 2014, το οποίο προέρχεται από δικά μας υπεραιωνόβια αμπελοτόπια στη νότια πλευρά της Σαντορίνης, την περιοχή ΔΑΣΚΑΛΙΑ κοντά στο Φάρο του Ακρωτηρίου.

α: Στην Ελλάδα υπάρχει η άποψη ότι η σαμπάνια πίνεται σε ειδικές περιστάσεις. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Ι.Π.: Η δική μας φιλοσοφία είναι διαφορετική από αυτή που ο μέσος καταναλωτής πιστεύει. Η σαμπάνια είναι κρασί, και μάλιστα premier wine. Με βάση λοιπόν αυτή την πραγματικότητα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες περιστάσεις αλλά μόνο καλές στιγμές απόλαυσης. Οι σαμπάνιες μας μπορούν το ίδιο καλά να συνοδέψουν άνετα τόσο το φαγητό μας όσο και το απεριτίφ ή/και το γλυκό μας. Αυτό που έχει περάσει στον μέσο καταναλωτή ότι η σαμπάνια πίνεται μόνο σε γιορτές, κατά τη γνώμη μας είναι εσφαλμένο. Η σαμπάνια μπορεί κάλλιστα να συνοδέψει το φαγητό μας, ανεβάζοντας την απόλαυση στα ύψη. Ένας από τους στόχους μας είναι η Sunset Collection να ξαναβάλει τη σαμπάνια στις συνήθειες των ευζωιστών αλλά και -λόγω της ποικιλίας των ετικετών της- να αναδείξουμε τον γαστρονομικό της ρόλο, ξεφεύγοντας από το κλισέ της επιλογής σε πάσης φύσης εορτασμούς ή ως ένα κλασσικό aperitif και εν πόση περιπτώσει να καταλάβουν οι καταναλωτές ότι όλες οι σαμπάνιες δεν είναι οι ίδιες.

kyellow©cattier_santorini20
Φωτογραφία Κωνσταντίνας Σιδηροπούλου (K. Yellow)

α: Εσείς ως ανώτατο στέλεχος και διακεκριμένος οικονομολόγος της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, πώς αποφασίσατε να δραστηροποιηθείτε στον συγκεκριμένο κλάδο;

Ι.Π: Μπορεί να είμαι στο τομέα Οικονομικής της Εμπορικής Ναυτιλίας από το 1976 αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι είμαι και εραστής του κρασιού από το 1984, όταν λόγω του γάμου μου με την αγιογράφο Άννα Αλεφραγκή μετά από το 1984 γύρισα πίσω στην Σαντορίνη. Για να ξεκινήσεις επαγγελματικά μια δραστηριότητα γύρω από το κρασί, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αγαπάς το κρασί. Αυτή η αγάπη δεν είναι κάτι που μπορεί να στηριχτεί στο οικονομικό συμφέρον. Αυτή η αγάπη χτίζεται μέσα σου σιγά-σιγά, χάρη κυρίως στους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου. Και εδώ είναι το μυστικό που λίγοι γνωρίζουν.
Πριν τριάντα χρόνια είχα την τύχη να είμαι κοντά, να συνομιλώ και να παίρνω συμβουλές από ανθρώπους που στις φλέβες τους «κυλούσε κρασί» αντί για αίμα. Ακόμη θυμάμαι τις ατελείωτες ώρες στην κάναβα τους ή στις βεγγέρες, που ως νεαρός ακόμη άκουγα με ενδιαφέρον τις απόψεις των αείμνηστων αδερφών Αρβανίτη από το Ακρωτήρι. Ο Μανώλης μου μίλαγε για τα βαρέλια και την τέχνη του ξύλου, ενώ ο Βαγγέλης για τα μυστικά του καλού κρασιού και τις ιδιότητες του τότε αναφερόμενου ως καλού σαντορινιού κρασιού. Έχω την τύχη να έχω το τελευταίο βαρέλι του Μανώλη Αρβανίτη, στο οποίο φυλάω ως κόρη οφθαλμού το «τελευταίο πάτημα», ένα κλασικό μπρούσκο κρασί Σαντορίνης του αείμνηστου πεθερού μου Ιάκωβου Αλεφραγκή, από τον οποίο έμαθα το δύσκολο και επίπονο έργο της αμπελοκαλλιέργειας.
Το μεγάλο στοίχημα για μένα δεν ήταν να κάνω μια επένδυση αλλά να πετύχω αυτά τα μοναδικά αμπελοτόπια να διατηρηθούν ως έχουν και οι απόγονοί μου να μην τα εκλάβουν ως «οικόπεδα» με θέα καλντέρα και ηφαίστειο. Παράλληλα όμως με την ιδιότητα του οικονομικού αναλυτή διέκρινα την ανάγκη η Ελλάδα να δώσει έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό με υψηλό βοιωτικό επίπεδο, αλλά και την ανάγκη να επιστρέψουν σιγά-σιγά οι Έλληνες ευζωιστές στις παλαιές τους συνήθειες.
Με βάση αυτά τα στοιχεία και το περιθώριο ανάκαμψης της αγοράς, ως οικογένεια, αποφασίσαμε να μπούμε στην αγορά του κρασιού, ήσυχου και αφρώδους. Επιλογή μας είναι να πάμε μόνο με τους κορυφαίους. Στο ήσυχο κρασί μας βοήθησε ένας από τους πιο εμπνευσμένους του είδους, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης, ο οποίος και αναλαμβάνει και μας οινοποιεί τα σταφύλια από το αμπέλια μας. Ήταν αυτός που έδωσε και το όνομα του κρασιού «ΔΑΣΚΑΛΙ». Από την άλλη, στον αφρώδη οίνο, διαλέξαμε το κορυφαίο του είδους, την Σαμπάνια (Champagne) από τo χωρίο Chigny les Roses του Montagne de Reims της περιοχής Champagne της Γαλλίας. Πάνω σε αυτή τη λογική λοιπόν και στη βάση ότι τα παιδιά μας, ενήλικα πλέον και με σπουδές στο κρασί και τη διοίκηση επιχειρήσεων, ιδρύσαμε το 2014 την Sunset Collection μια κεφαλαιουχική εμπορική εταιρεία σκοπός της οποίας είναι η εμπορία κορυφαίων προϊόντων. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της καταφέραμε να είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της Γαλλικής σαμπάνιας Cattier στην Ελλάδα καθώς και ιδιοκτήτες της ετικέτας κρασιού DASCALi, ενός 100% Ασσύρτικο ΠΟΠ Σαντορίνης με μοναδικά χαρακτηριστικά.

α: Η Γαλλική σαμπάνια Cattier αποτελεί ένα νέο προϊόν στην περιοχή της Champagne?

Ι.Π.: Κάθε άλλο, είναι από τα παλαιότερα της περιοχής. Η ιστορία του οίκου Cattier ξεκινά το 1763 όταν η οικογένεια αποκτά τους πρώτους της αμπελώνες. Η ιστορική στιγμή όμως έρχεται στο τέλος του 1918 με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο νεαρός τότε Jean Cattier, λόγω του τραυματισμού του στο πόλεμο και της αντικειμενικής του αδυναμίας να είναι μέσα στα αγαπημένα του αμπέλια, αποφασίζει να ξεκίνησε την παραγωγή σαμπάνιας με το όνομα της οικογένειας. Η σημερινή ιδιόκτητη έκταση αμπελώνων στην περιοχή ανέρχεται στα 30 εκτάρια, τα περισσότερα των οποίων είναι επισήμως χαρακτηρισμένα ως Premier Cru αμπελοτόπια.

α: Τι ξεχωρίζει τις σαμπάνιες της οικογένειας Cattier από τις άλλες σαμπάνιες της αγοράς?

Ι.Π: Ουσιαστικά είναι οι αμπελώνες του Οίκου που βρίσκονται στο βουνό της Reims όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Pinot Noir και Pinot Meunier. Από την μία είναι η ποιότητα του σταφυλιού, είναι η γνώση, η εμπειρία, το μεράκι του παραγωγού. Από την άλλη το μοναδικό σημείο φύλαξης και ωρίμανσης. Τα κελάρια της οικογένειας Cattier είναι μοναδικά σε συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας με αποτέλεσμα να θεωρούνται από τα πιο θαυμαστά της περιοχής. Η Champagne Cattier είναι μια exclusive Premier Cru “Γαλλική Σαμπάνια” η οποία διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών παγκοσμίως. Από τις κορυφαίες της οι Multi Vintage “Clos du Moulin” Limited Edition έχουν αναφερθεί ως οι πλέον κορυφαίες και μοναδικές σαμπάνιες του Οίκου. Οι 18 ετικέτες Cattier διαθέτουν ανεπανάληπτη φρεσκάδα, φρουτώδεις χαρακτηριστικά και μια μοναδική απαλότητα. Το γεγονός ότι ο Οίκος διαθέτει 18 διαφορετικές ετικέτες, με την κάθε μία να αναδεικνύει διαφορετικά συναισθήματα, αποδεικνύει το εύρος και την γκάμα των επιλογών της σαμπάνιας Cattier.

α: Βρισκόμαστε στην Σαντορίνη όπου το ψάρι είναι ένα σύνηθες πιάτο. Ποια σαμπάνια Cattier θα προτείνατε;

Ι.Π: Εδώ μιλάμε για την τέλεια αρμονία. Φρέσκο ψάρι ψημένο στα κάρβουνα και μια μοναδική παγωμένη «μπλε» φιάλη Champagne Cattier Brut Saphir από την άλλη. Χρυσόχρωμη και ζωηρή. Αστραποβολεί από αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά λουλουδιών, εξωτικών φρούτων και viennoiseries. Πλούσια και “στρογγυλή” στη γεύση μπορεί να προσφέρει αξέχαστες γαστρονομικές απολαύσεις με τσιπούρα, σφυρίδα, μαγιάτικο, γλώσσα, μυλοκόπι, φαγκρί, χριστόψαρο καθώς και ριζότο θαλασσινών. Το ίδιο όμως συναίσθημα θα σου βγάλει και μια πιο προσεγμένη χρονολογημένη Σαμπάνια. Η Cuvée Renaissance Brut Millésimé Premier Cru – Vintage 2006. Συγκλονιστική σαν «μεγάλο» λευκό κρασί. Στρογγυλή, λιπαρή με λεπτή υφή και ωραία αρώματα μπισκότου, τοσταρισμένου ψωμιού, ώριμων γλυκών ροδάκινων, βερίκοκων, και κρέμας φουντουκιού. Χαρακτηριστικό του Vintage 2006 η γεμάτη και κομψή γεύση.
Εδώ όμως θα σας πω ένα μυστικό που αφορά τις παρέες των οποίων οι γνώμες για ψάρι ή κρέας διίστανται. Σας λέγω λοιπόν ότι υπάρχουν Σαμπάνιες που πάνε ταυτόχρονα και με τα δύο. Μια τέτοια Σαμπάνια είναι η Brut Vinothèque 2007 η οποία έχει ένα μοναδικό κεχριμπαρένιο λαμπερό χρώμα με εκφραστική μύτη, λεπτό και κομψό άρωμα από τσουρέκι, αποξηραμένα φρούτα, απαλές νότες γλυκών και κρεμώδων φρούτων και επίγευση που διαρκεί. Πρόκειται για μια πλήρως οινική Σαμπάνια με ανάλαφρη υφή η οποία μέσα από τους αρωματικούς τόνους κόκκινων μούρων, εσπεριδοειδών, γλυκόριζας, μελιού και ενός ελαφριού υπαινιγμού καραμέλας μας δίνει όλα όσα θα περιμέναμε από μια Σαμπάνια με χρονολογική ταυτότητα. Η γαστρονομικά μοναδικότητά τη επιτρέπει την συνεύρεση με ψάρι τόνο, λαβράκι με σάλτσα και πεσχανδρίτσα με απολαυστικά πιάτα κόκκινου κρέατος ή πάπιας.

α: Αναφέρατε προηγουμένως ότι η Sunset Collection έχει ένα νέο μέλος, το DASCALi. Είναι το κρασί που δοκιμάσαμε στο Συνέδριο και το οποίο απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Πείτε μας λίγα λόγια.

Ι.Π: Το DASCALi είναι ένα 100% Ασσύρτικο ΠΟΠ Σαντορίνης από τα ιδιόκτητα αμπελοτόπια της οικογένειας μας στο Ακρωτήρι. Είναι μια νέα προσθήκη στην φαρέτρα των προιόντων της Sunset Collection, για το οποίο αισθανόμαστε περήφανοι. Το αγαπάμε και το προσέχουμε σαν τον μικρό μας παιδί που μόλις περπάτησε. Το Διεθνές Συμπόσιο της UNESCO αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους φίλους τους κρασιού να πάρουν μια πρώτη γεύση από το DASCALi, ένα πυκνό λευκό κρασι, με λεπτότητα και ορυκτώδη χαρακτήρα. Απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν λευκά κρασιά με αντισυμβατικό, έντονο στυλ που εστιάζουν στη δομή και την πυκνότητα. Προσφέρει εντυπώσεις που ξεφεύγουν πολύ από το μέσο, «εμπορικά θελκτικό» λευκό ξηρό κρασί, ενώ είναι πολύ φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά.

α: Τελικά κύριε Πατινιώτη, κρασί ή σαμπάνια?

Ι.Π: Για να αναδιατυπώσω την ερώτηση «Ήσυχο κρασί ή Σαμπάνια»; Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ΟΙΝΟ, και μάλιστα εκλεκτό. Κάθε γεύμα σε κάθε στιγμή μπορεί να συνδυαστεί με όποιο από τα δύο αγαπάει η καρδιά μας, με ότι θέλει η παρέα. Σημαντικό σημείο αποτελεί το γεγονός να γνωρίζουμε τι θα πιούμε. Πρόκειται για μια σημαντική ευθύνη του ιδιοκτήτη του καταστήματος ο οποίος θα πρέπει μέσω ενός πιστοποιημένου sommelier να προσφέρει στον καταναλωτή τις πληροφορίες και την γνώση, έτσι ώστε να μπορεί να διαλέξει αυτό που θα του ταίριαζε πιο καλά.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη