Ένα καινούργιο μπαρ άνοιξε πρόσφατα στην στέγη του πολυτελούς ξενοδοχείου TownHouse Duomo στο Μιλάνο, που βλέπει από ψηλά τον φημισμένο καθεδρικό ναό της πόλης, το Ντουόμο. Λέγεται “The View by Mark Shakr” και δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μπαρ, αφού αντί για μπαρίστα στη μπάρα συναντά κανείς ένα ρομπότ που αναλαμβάνει να δημιουργήσει το κοκτέιλ που θα ζητήσει.

Η εταιρεία Makr Shakr, την οποία έχει ιδρύσει ο καθηγητής στο ΜΙΤ Κάρλο Ράτι, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως παραγωγής ρομποτικών μπαρ. Για τα ρομπότ της στέγης του μιλανέζικου ξενοδοχείου χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλο οι κινήσεις του Ιταλού χορευτή και χορογράφου Μάρκο Πέλε του New York Theatre Ballet. Δύο μηχανικά χέρια μπορούν να ετοιμάσουν με ακρίβεια και να σερβίρουν οποιοδήποτε ποτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα: να αναμείξουν από περισσότερα από 150 μπουκάλια οινοπνευματωδών που κρέμονται από το ταβάνι του μπαρ για να δημιουργήσουν μια ατέλειωτη γκάμα κοκτέιλ.

“Τα βιομηχανικά ρομπότ πρόκειται να αλλάξουν την παγκόσμια εργατική δύναμη, αλλά πολλοί δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να τα δουν – πολλώ δε μάλλον, να έρθουν σε επαφή μαζί τους” τονίζει ο Κάρλο Ράτι, ιδρυτικό μέλος της Carlo Ratti Associati, η οποία σχεδίασε το σύστημα. “Κίνητρό μας είναι να δημιουργούμε καινούργιες ευκαιρίες για να έρθει ο κόσμος σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες” προσθέτει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Marco Beck Peccoz

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here