17.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου την Κυριακή

Ορατή στην Ελλάδα ως μερική έκλειψη

Share

Μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου θα συμβεί το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα ως μερική έκλειψη. Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι.

Το “μονοπάτι” της ολικής έκλειψης θα αρχίσει στην κεντρική Αφρική και θα ταξιδέψει μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προτού τελειώσει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι γειτονικές περιοχές σε αυτήν τη στενή ζώνη -μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- θα δουν εν μέρει το φαινόμενο. Σημειώνεται, ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει Νέα Σελήνη και το φεγγάρι δεν θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό.

Στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8:00, εκτιμάται ότι η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (περίπου 30% στη Ρόδο) και μικρότερη στα βόρεια και στα δυτικά (13% στην Κέρκυρα). Στην Αθήνα, σύμφωνα με το AstroVox, η κάλυψη θα φθάσει περίπου το 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας και το φαινόμενο θα διαρκέσει μία ώρα και 23 λεπτά. Η έναρξη της μερικής έκλειψης θα γίνει στις 07:48, θα φθάσει στο μέγιστο στις 08:28 και θα ολοκληρωθεί στις 09:11.

Επισημαίνεται ότι, όπως πάντα, η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα και όχι με γυμνά μάτια, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Αλφαβητάρι Γαστρονομίας Γιώργου Πίττα

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη