ΗΠΑ: Δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις 18/10

Δεν ισχύει για κρασιά, ελαιόλαδο και ελιές ελληνικής προέλευσης

istock photo

Δασμούς της τάξης του 25% σε μια σειρά προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να επιβάλουν οι ΗΠΑ από τις 18 Οκτωβρίου, σε απόρροια της πολυετούς διένεξης µε την ΕΕ για αθέμιτες επιδοτήσεις αεροσκαφών. Οι χώρες που βρίσκονται κατά βάση στο στόχαστρο είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ην. Βασίλειο, που θα βλέπουν πλέον σημαντικά προϊόντα τους ανά περίπτωση, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τυριά κ.ά. να ακριβαίνουν κατά 25% στην αγορά των ΗΠΑ.

Τα αντίποινα της Κυβέρνησης Τραμπ προς την Ευρώπη αξίας 7,5 δισ. δολαρίων επεκτείνονται και σε προϊόντα άλλων χωρών.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, δασμοί θα επιβληθούν σε τυριά (π.χ. φέτα), γιαούρτι, βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς, ροδάκινα και κονσέρβες ροδάκινου, πορτοκάλια, λεμόνια και χοιρινό. Σημαντική θετική εξέλιξη είναι ότι οι δασμοί δε θα επιβαρύνουν το ελληνικό ελαιόλαδο και τις ελληνικές βρώσιμες ελιές, κορυφαία αγροτικά προϊόντα στη μεγάλη αμερικανική αγορά, τα οποία αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Από τον κατάλογο των δασμών απουσιάζουν και τα ελληνικά κρασιά, σε αντίθεση με τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά.

“Οι επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τομέα του οίνου αναμένονται σημαντικές μια και οι ΗΠΑ αποτελούν την Νο1 χώρα εξαγωγής των Ευρωπαϊκών οίνων, οι οποίες αγγίζουν τα 3,76 δισ. ευρώ το 2018” σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

Η προοπτική επιβολής δασμών από τις 18 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Ολλανδίας, από τους δασμούς θα πληγεί περίπου το ήμισυ των εξαγωγών ολλανδικών τυριών. Η Ολλανδία, η χώρα με τις δεύτερες μεγαλύτερες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, εξάγει κάθε χρόνο στις ΗΠΑ τυροκομικά προϊόντα ύψους 78 εκατ. ευρώ.

Η Ισπανία με τη σειρά της “απορρίπτει πλήρως” τους αμερικανικούς δασμούς στα προϊόντα της και, αν και προτιμούσε την επίλυση του θέματος έπειτα από διαπραγματεύσεις, θα ασκήσει πιέσεις για σθεναρά αντίμετρα, εάν οι δασμοί επιβεβαιωθούν, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη