Σαντορίνη: Δέκα χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”

Δέκα χρόνια παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της Σαντορίνης συμπληρώνει φέτος το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, το μουσείο αφηγήθηκε την εξέλιξη της τομάτας, από τη γη μέχρι το πιάτο, εκπαιδεύοντας, ενημερώνοντας και εμπνέοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ.Νομικός”, που από το 1945 έως το 1981  λειτουργούσε ως εργοστάσιο επεξεργασίας της μικρόκαρπης σαντορινιάς τομάτας, μετατράπηκε το 2014 σε σύγχρονο βιομηχανικό μουσείο τοπικής ιστορίας καθώς και σε πολιτιστικό κέντρο. Στη Βλυχάδα, την καρδιά της αγροτικής περιοχής της Σαντορίνης, συνδυάζει την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία για να αναδείξει τη σπουδαιότητα του κόκκινου φρούτου στην παγκόσμια κουζίνα και οικονομία. Μέσα από πολυδιάστατες εκθέσεις, διαδραστικά περιβάλλοντα και εκπαιδευτικά προγράμματα, το μουσείο έχει συμβάλει στην πολιτιστική ζωή του τόπου και της τοπικής κοινότητας.

Σε αυτή τη σημαντική επέτειο, το μουσείο θέλει να επικοινωνήσει προς το κοινό το αμείωτο ενδιαφέρον του για την ολοένα αναπτυσσόμενη ψηφιακή τεχνολογία και την εφαρμογή της στην ανάδειξη της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών πραγματοποίησε το έργο DEAR Museum Project, για την ανάπτυξη και παραγωγή εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Μέσω αυτού του έργου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν με διαδραστικά μέσα την παραδοσιακή ζωή και καθημερινότητα στην κοινωνία του εργοστασίου.

Με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του, το μουσείο έχει προγραμματίσει για φέτος σειρά εκδηλώσεων και εκθέσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι επισκέπτες καλούνται να γιορτάσουν μαζί του και να μοιραστούν την αγάπη τους για την τομάτα, το “κόκκινο χαβιάρι”, όπως το αποκαλούσαν οι ντόπιοι.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ.Νομικός” λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 10:00 έως τις 18:00 και μοιράζεται με τους επισκέπτες του την παραδοσιακή και σύγχρονη ιστορία της τομάτας. Τηλ. 2286085141

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη