Οινοποιία Γαβαλά: Δελτίο τρύγου 2020

Αμπελώνας της Οινοποιίας Γαβαλά

Με την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου, η Οινοποιία Γαβαλά έδωσε στη δημοσιότητα το δελτίο τρύγου 2020. Συγκεκριμένα αναφέρει τα παρακάτω:

“Η συνολική παραγωγή της Σαντορίνης ανήλθε περίπου στους 2.500-2.700 τόνους, έχοντας επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα του νησιού μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές χρονιές. Η έναρξη του τρύγου για το οινοποιείο μας έγινε στις 11/8 και ολοκληρώθηκε στις 2/9.

Κλιματολογικές συνθήκες
Χειμώνας: Ήπιος χειμώνας με μέτριες βροχοπτώσεις με συνολικό ύψος βροχής περίπου 350mm.​

Άνοιξη: Ήπια άνοιξη χωρίς ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα και απουσία δυνατών ανέμων οι οποίοι συνήθως είναι συχνοί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εξαίρεση αποτελεί ένας τριήμερος καύσωνας στα μέσα Μαΐου.

Καλοκαίρι: Και το καλοκαίρι κύλησε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες με την  μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες αυτούς να είναι γύρω στους 25-27ºC. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, ιδιαίτερα λίγο πριν τον τρύγο, συνετέλεσαν στην καθυστέρησή του καθώς και στην αύξηση της ράγας του σταφυλιού.

Χρονολόγιο Τρύγου
11-13/8: Κατσανό, Αθήρι, Βουδόματο, Μαυροτράγανο
15-27/8: Ασύρτικο
28-29/8: Αηδάνι
30/8-2/9: Μαντηλαριά

Οινοποίηση και συνολική εκτίμηση
H επαναφορά της απόδοσης του αμπελώνα σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και η ύπαρξη αποθεμάτων λόγω Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα να λιαστεί αρκετή ποσότητα σταφυλιών για παραγωγή Vinsanto.

Σχετικά με την παραγωγή ξηρών κρασιών από Ασύρτικο, τα πρώτα δείγματα έχουν δείξει πολύ αξιόλογα σημάδια.

Οι ράγες είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε χυμό και ήταν λίγο πιο χοντρόφλουδες αυτή την χρονιά.

Όσων αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα επίπεδα ολικής οξύτητας εκφρασμένα σε τρυγικό οξύ κυμαίνονται από 5,8 έως 6,8 gr/lt, ο αλκοολικός τίτλος από 13,8% έως 15% και το pH από 3 έως 3,2. Αξιοσημείωτη είναι η ύπαρξη υψηλότερης ποσότητας μηλικού οξέος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με τα επίπεδα να κυμαίνονται μεταξύ 1 και 1,5 gr/lt.”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη