Γκ. Μαγιορκίνης – Ν. Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε, χρειάζεται επαγρύπνηση

"Η επιδημία σιγοβράζει"

Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων Covid-19 που καταγράφονται από τις αρχές Αυγούστου ανησυχούν επιστήμονες και Πολιτεία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, για την οποία ενημέρωσαν σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που συμμετείχε εκτάκτως στην ενημέρωση λόγω απουσίας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως είπε ο κος Μαγιορκίνης τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με μέσο όρο 200 κρούσματα καθημερινά και αύξηση των νοσηλειών. Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι παρατηρείται σχετική επιβράδυνση, η οποία, όπως ανέφερε, ήρθε νωρίτερα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων, θα είχαμε δραματική αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε 400 κρούσματα καθημερινά. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

“Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ όλους” τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενόμενου, με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι “κλειστή” και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, σημείωσε ο καθηγητής, εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

Ο κος Μαργιορκίνης επισήμανε ότι αυτή η σχετική ανάσχεση της αύξησης των κρουσμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας, καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, ενώ τόνισε και τη συμβολή των στοχευμένων εργαστηριακών ελέγχων ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διασπορά του ιού στην κοινότητα είπε ότι αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε Απρίλιο-Μάιο. Ωστόσο, είναι δυσκολότερη η εκτίμηση της κατάστασης στον παρόντα χρόνο και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες. “Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε ότι ειναι λιγότερα” είπε.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, τονίζοντας όμως πως “δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή”, καθώς η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και ο ιός ούτε κουράζεται, ούτε εξασθενεί.

Ο Υφυπουργός επανέλαβε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού για την έξαρση της νόσου, καθώς “το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορά μας στον βορρά”. Πρόσθεσε επίσης πως από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σε 723.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικευμένου lockdown, ενώ πρόσθεσε ότι “έχουμε τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έξαρση της νόσου. Και αυτή την μάχη θα την κερδίσουμε μαζί με τους πολίτες”.

Αφού επισήμανε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη, ο κος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό διασποράς του ιού και σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται. Έδωσε δε, ιδιαίτερη έμφαση για τη ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι “μέχρι τώρα ενωμένοι έχουμε δώσει τη μάχη με επιτυχία και μόνον έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη