Δεν εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι της ξενοδοχειακής επένδυσης στη Βλυχάδα

Την Μη Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων (μη έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας (ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας πέντε αστέρων (5*) μετά από συνένωση όμορων γηπέδων, συνολικής δυναμικότητας 237 κλινών σε ενιαίο γήπεδο έκτασης 48.309,73τμ) που βρίσκεται στη θέση «Λαγκάδια – Μεγαλοχωρίου» Ακρωτηρίου Δήμου Θήρας ιδιοκτησία της εταιρείας «ΜΑΡΜΑΡΙ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», αποφάσισε η Γενικη Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Σύμφωνα με την απόφαση δεν εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τους λόγους που αναφέρονται στο απόσπασμα πρακτικού 4/02-10-2013 – θέμα 9ο της από 02-10-2013 Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) για τους οποίους αυτό γνωμοδότησε αρνητικά και έκφερε αρνητική γνώμη για την έγκριση της ΜΠΕ ως έχει υποβληθεί και συμπληρωθεί επειδή:

Η ΜΠΕ ως έχει υποβληθεί και συμπληρωθεί δεν συνάδει με τις προβλεπόμενες επί μέρους μελέτες, σε ότι αφορά την ένταξη του συγκροτήματος στο τοπίο, τις προβλεπόμενες μεγάλου εύρους επεμβάσεις στο φυσικό ανάγλυφο του γηπέδου, και στην ιδιαιτερότητα του τοπίου της ευρύτερης περιοχή του ακινήτου καθόσον:
Α) Δεν τεκμηριώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα μεγάλου εύρους επεμβάσεων στο φυσικό ανάγλυφο, (εκσκαφές έως και 15.00μ. και επιχώσεις έως και 7.00μ.) και όπως αυτές μπορούν να παρακάμψουν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ΓΟΚ/85, ΝΟΚ/2012, ΖΟΕ Θήρας).  Ιδιαίτερα θα έπρεπε να αιτιολογηθεί η δυνατότητα μη εφαρμογής των ειδικών διατάξεων τόσο του από 16-2-1990 Π.Δ. Ζ.Ο.Ε. Θήρας (αρθρ.2 παραγρ. Γ.3.α. τρίτο εδάφιο) που αναφέρεται στον τρόπο μέτρησης του μέγιστου ύψους (και του έβδομου εδαφίου) που αναφέρεται στην απαγόρευση επιχωματώσεων ή εκσκαφών στους ακάλυπτους χώρους, όσο και την από 27-4-2012 Π.Δ. «τροποποίηση Ζ.Ο.Ε.» παραγρ. Ε.9 και Ε.27. Συνεπώς θα έπρεπε να τεκμηριωθούν στη ΜΠΕ τα μέγιστα επιτρεπόμενα – δυνατά ύψη (εκσκαφών και επιχώσεων), με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Β) Δεδομένων των μεγάλων επεμβάσεων στο φυσικό ανάγλυφο και στους φυσικούς σχηματισμούς, δεν δικαιολογούνται ούτε τεκμηριώνονται οι παραδοχές που αναγράφονται στη ΜΠΕ, ότι το υπό αδειοδότηση συγκρότημα, δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του γηπέδου, αναδεικνύει τη μοναδικότητα των φυσικών σχηματισμών και εντάσσεται στο υφιστάμενο φυσικό ανάγλυφο.
Γ) Διαπιστώνεται μερική αλλοίωση των σχηματισμών στις θέσεις των SPA και καθολική στη θέση της Κεντρικής πισίνας, που το ΠΕΣΠΑ στην από 26-04-2013 προηγούμενη συνεδρίασή του έκρινε ότι θα πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν.
Δ) Δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία και τεκμηρίωση για τους φυσικούς σχηματισμούς που δεν κρίνεται ενδιαφέροντες και ο οποίοι αποξηλώνονται καθόσον βρίσκονται μέσα στο χώρο επεμβάσεων.
Ε) Δεν υπάρχει τεκμηρίωση για το γεγονός ότι η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση ζητήθηκε, μετά από την έκδοση της αναθεώρησης (οικοδομικής άδειας) και με βάση ποιες διατάξεις,  μπορεί αυτό να θεωρηθεί σύννομο, δεδομένου ότι η αναθεώρηση αυξάνει ουσιαστικά το αντικείμενο (επιφάνεια γηπέδου, δυναμικότητα, επεμβάσεις, κ.λ.π.).
ΣΤ) Δεν έχει υποβληθεί μελέτη ισοζυγίου εκσκαφών – επιχώσεων και τυχόν προτάσεις για τον τρόπο διαχείρισής τους καθώς από τις μελέτες των μηκοτομών προκύπτει σοβαρός όγκος πλεονασμάτων εκσκαφών, ο οποίος θα πρέπει να διατεθεί σε νομίμως υφιστάμενους χώρους.
Ζ) Δεν έχουν υποβληθεί στοιχεία ανάθεσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών της ειδικής μελέτης καταγραφής – ανάδειξης και προστασίας των γεωλογικών σχηματισμών.
Η) Η Φύτευση δωμάτων και του περιβάλλοντα χώρου δεν συνάδει με την μορφολογία και την φυσιογνωμία του δομημένου και ειδικά του φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή του γηπέδου.

Σύμφωνα με την απόφαση είναι δυνατή η εκ νέου υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία επικαιροποιημένης ΜΠΕ, με τα απαραίτητα συνοδευτικά σχέδια και στοιχεία τεκμηρίωσης, που θα λαμβάνουν υπόψη τους λόγους που αναφέρονται στην γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ ΑΔΑ και ειδικότερα στα στοιχεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ και Η.

Κατά της απόφασης αυτής ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Υπουργού ΠΕΚΑ εντός των προθεσμιών που ο νόμος ορίζει.

——————————————

Το πλήρες κέιμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο εδώ: mi_egkrisi_perivallontikon_oron_marmari_ae

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη