Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Διακρίσεις για 32 εστιατόρια στο Νότιο Αιγαίο

Το Νότιο Αιγαίο παρέμεινε και φέτος η περιφέρεια με τα εστιατόρια που απέσπασαν τις περισσότερες διακρίσεις στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, καθώς τα 32 από τα 85 εστιατόρια που βραβεύθηκαν βρίσκονται σε νησιά των Κυκλάδων ή της Δωδεκανήσου. Η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, έγινε την Τρίτη 14/5 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα βραβεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα:

Κυκλάδες (25)

• Σαντορίνη (7): Selene, Petra Restaurant, Varoulko Santorini, Qhera, Black Rock, Panigyri Restaurant, FlyAway
• Μύκονος (5): Kenshō Ornos, Efisia, Lady Finger, Nōema, Noa
• Ίος (3): Grandma’s, Ches, Iθaka
• Tήνος (3): Μαραθιά, Ήταν ένα μικρό καράβι, Το Θαλασσάκι
• Σίφνος (2): Cantina, Bostani
• Πάρος (2): Mario, Rada
• Αντίπαρος (1): Vassilenas Blue
• Σύρος (1): Ηλιοβασίλεμα
• Ηρακλειά (1): Araklia

Δωδεκάνησα (7)

• Ρόδος (6): Noble Gourmet, Hellas, Broadway, Μαυρίκος, Παράγκα, Ταβέρνα Ηλίας
• Λέρος (1): Mylos By The Sea

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 έδωσαν το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής τελετής, η οποία ξεκίνησε με τις “αντιπροσωπείες” των γαστρονομικών περιφερειών της χώρας να παρελαύνουν συμβολικά, ενώ ο επικεφαλής καθεμίας από αυτές κρατούσε πλακάτ με ένα “ξεχασμένο” τοπικό πιάτο της περιοχής του (όπως ο ξελουριστός μπακαλιάρος με πελτέ και σάλτσα σκορδαλιάς από τις Κυκλάδες και μακαρούνες με κρεμμύδια και σιτάκα από τα Δωδεκάνησα) με τη χαρακτηριστική ένδειξη “Χρεώνεται…” ως μια υπενθύμιση της ξεχασμένης γαστρονομικής μας κληρονομιάς.

Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής ήταν η ειδική βράβευση του σεφ Γιώργου Τρουμούχη από την Ρόδο, ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει τον δρόμο για την ανάδειξη της τοπικότητας στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Ο σεφ του ροδίτικου “Noble” κατέγραψε μαζί με την ομάδα του τις ξεχωριστές συνταγές του νησιού και τις εξέλιξε σε μια καινοτόμα ροδίτικη κουζίνα, η οποία βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια.

Στο ίδιο πνεύμα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω της ανάδειξής της σε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας και τη συμμετοχή της σε διεθνείς θεσμούς γαστρονομίας, όπως τα βραβεία Young Chef, στο πλαίσιο των οποίων είχε συνεργαστεί με τον σεφ Γιώργο Τρουμούχη το 2016 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, αλλά και με διάφορες άλλες πρωτοβουλίες όπως το Aegean mamas know best, που έκανε γνωστές στο ευρύ κοινό και στη νεότερη γενιά παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές, επιδιώκει να συμβάλει στην αναδημιουργία της τοπικής κουζίνας σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης γαστρονομίας. Σε αυτή της την επιδίωξη εξάλλου συντονίζεται με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 του Αθηνοράματος, γι’ αυτό και στηρίζει τον θεσμό.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, που ήταν μεταξύ αυτών που παρέδωσαν βραβεία, δήλωσε: “Είμαστε περήφανοι για την εξαιρετική παρουσία για μια ακόμη χρονιά της γαστρονομίας των νησιών μας και της αναγνώρισης της δουλειάς των ανθρώπων της εστίασης αλλά και της παραγωγής. Συγχαρητήρια στο “Αθηνόραμα” που με συνέπεια και αφοσίωση αναδεικνύει τον εξαιρετικό πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας εδώ και δεκαετίες. Από πλευράς μας, η δέσμευση της στήριξης αυτού του μεγάλου αγώνα διατήρησης ταυτότητας, παράδοσης και προσωπικότητας είναι πιο ισχυρή από ποτέ, ενώ για τη βράβευση του σεφ Γιώργου Τρουμούχη ανέφερε ότι όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι πρόκειται για πραγματικό “δάσκαλο”.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη