Σ. Τσιόδρας: Δεν είναι ακόμη ώρα να πανηγυρίσουμε

Ν.Χαρδαλιάς: Η καλή αρχή που έχουμε κάνει αξίζει ένα εξίσου καλό επίλογο Ενθαρρυντικά νέα από τη χρήση φαρμάκων για τον κορονοϊό

“Όσο παραμένουμε σε μία καλή κατάσταση και μία επίπεδη καμπύλη της νόσου θα μπορούμε σταδιακά να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων”, ανέφερε απόψε στην καθιερωμένη ενημέρωσή του προς τους ιατρικούς συντάκτες, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. “Βλέπουμε τα μέτρα να λειτουργούν και είναι νίκη όλων μας. Αν προσέξουμε, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορούμε να σκεφτόμαστε την χαλάρωση των μέτρων” είπε, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι ακόμα η ώρα, όπως μας συμβουλεύει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. “Εξαρτάται από εμάς και από την επαγρύπνησή μας, το πότε θα μπορούμε να πάρουμε πίσω κάποια από τα μέτρα”, ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας. Όπως είπε “χαίρομαι βλέποντας να μειώνεται η καμπύλη στις νοσηλείες σε ΜΕΘ”, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι “αν τώρα καταργήσουμε τα μέτρα, αν βγούμε και πανηγυρίσουμε και πούμε τελείωσε, σε 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα”.

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 72 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.081 εκ των οποίων το 56,8% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, τα 535 σχετίζονται με ταξιδιώτες στο εξωτερικό και 796 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 75 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρεις ακόμα άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 93, εκ των οποίων 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Δεκαπέντε ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.

Σχετικά με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα σε κάποιες περιοχές από περιπατητές, είπε χαρακτηριστικά: “Φυσικά και μπορούμε να περπατήσουμε με την οικογένειά μας ούτως ή άλλως μαζί τους είμαστε στο σπίτι. Όμως δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε την πολιτεία, δεν μπορούν οι παρέες να ανακατεύονται, αν κάπου υπάρχει συγχρωτισμός θα πρέπει αυτό το σημείο να το αποφεύγουμε”. Κάλεσε όλους μας να σκεφτόμαστε τις αποστάσεις και όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, τονίζοντας πως “όπως τηρούνται οι αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους, δηλαδή όπως συμπεριφερομαστε σε ένα σουπερμάρκετ, τις ίδιες αποστάσεις θα πρέπει να τηρούμε και στους εξωτερικούς χώρους”. Αυτοί που πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτούν περισσότερο, είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες και αυτοί θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι πιο προσεκτικοί, τόνισε.

Αναφερόμενος στην εκτίμηση αλλού επιστήμονα από το εξωτερικό, ο κος Τσιόδρας υιοθέτησε την φράση ότι “ίσως η χειραψία θα πρέπει να καταργηθεί στο μέλλον για να προστατευτούμε όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από άλλους ιούς του αναπνευστικού συστήματος”. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σωματική και ψυχική μας υγεία όσο παραμένουμε σε περιορισμό και αναφέρθηκε στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας πως “είναι προτιμότερο να περπατήσουμε έξω για να καταπραΰνουμε έναν ανεξέλεγκτο θυμό, ακόμα κι αν πάρουμε πρόστιμο, από το να ασκήσουμε ενδοοικογενειακή βία”.

Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορονοϊό. “Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους” εξήγησε ο κος Τσιόδρας. Ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης “αλληλεγγύη” του ΠΟΥ, η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας. Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά, ανέφερε, επικαλούμενος δημοσίευμα ενός από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το “The New England Journal of Medicine”.

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και στην χρήση ορού αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί από την covid-19. Όπως είπε, απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που έχουν αποθεραπευθεί προκειμένου να είναι “καθαροί” από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά τη λοίμωξη του κορονοϊού. Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, “ίσως είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου”, σπεύδοντας όμως να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς. Και αυτό το πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στην χώρα μας αλλά δεν πρέπει να το δει κάποιος ως κάτι σίγουρο, καθώς όπως είπε χρειάζεται “χρόνος και αποτελέσματα προκειμένου να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου”.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως “τα πάντα παραμένουν οριακά” και τα δεδομένα σταθμίζονται πλέον σε 12ωρη βάση, ενώ ο βαθμός επιφυλακής και επαγρύπνησης είναι υψηλός. Κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να παραμείνουν πιστοί στο στόχο για να κερδίσουμε το στοίχημα. “Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπάσουμε το κεντρικό μήνυμα που αφορά στις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι τις 27 Απριλίου είναι πολύ σημαντικό όλοι να παραμείνουμε πιστοί στο στοίχημα, στην προσπάθεια που κάνουμε μέχρι τώρα και να πετύχουμε το στόχο μας. Διότι η καλή αρχή που έχουμε κάνει αξίζει έναν εξίσου καλό επίλογο και νομίζω μας αξίζει να μνημονεύεται η χώρα μας ως παράδειγμα προς μίμηση, αξίζει η προσπάθεια που έχουμε κάνει να μνημονεύει τους Έλληνες ως μοναδικό παράδειγμα μαχητών, αλλά και νικητών”, ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός είπε ότι σε σύνολο 362 τεστ στον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας βρέθηκαν 25 θετικά κρούσματα Covid-19. Επίσης, μεταφέρθηκαν και απομονώθηκαν 16 από τους 25 που νοσούν σε κέντρο αποκατάστασης όπου υπάρχει περιφρούρηση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ο έλεγχος που θα επεκταθεί και σε όμορους οικισμούς στις περιοχές Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων.

Συνεχίζονται επίσης οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στους χώρους εισόδου της χώρας. Όπως είπε ο κος Χαρδαλιάς, 214 άτομα που ήρθαν χθες με τέσσερις πτήσεις, ελέγχθηκαν όλα και βρέθηκε ένα θετικό κρούσμα.

Από Δευτέρα και όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού, θα λειτουργούν 222 λαϊκές αγορές στην Αττική, από 111 που λειτουργούσαν, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Οι δήμοι καθόρισαν τους νέους χώρους των λαϊκών αγορών εντός των ορίων τους οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα κατά την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες, έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο συγχρωτισμού.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη