Γκ. Μαγιορκίνης – Ν. Χαρδαλιάς: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

Εκδίδεται άμεσα ΚΥΑ για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Τάση υποχώρησης, κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως, δείχνει να παρουσιάζει η νόσος του νέου κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από ήπια αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών,τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, στην έναρξη της σημερινής (8/9) τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη του Covid-19 στην Ελλάδα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορονοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Όπως εξήγησε, αυτή η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 7-10 ημέρες. “Στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός”, είπε ο κος Μαγιορκίνης.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, είπε ότι αν και δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται. “Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά το εμβόλιο και την πιθανή δοσολογία του, ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι κάτι το οποίο αναμένεται να προκύψει από τις μελέτες των εμβολίων που δοκιμάζονται και όπως είπε “ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερες δόσεις οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας”. Όπως επισήμανε όλοι αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών φάσης ΙΙΙ και τότε θα γνωρίζουμε το καλύτερο προφίλ του σχήματος εμβολιασμού.      Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος με βάση και τα αποτελέσματα των δύο πρώτων φάσεων της έρευνας, τα οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακά. “Μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή αποκλείεται να μην έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο”, ανέφερε.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως αναμένεται άμεσα η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει τα μέτρα για τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε ότι η ΚΥΑ μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη χρήση μάσκας και τη λειτουργία των κυλικείων και υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται σχολικές εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικά πρωταθλήματα.

Σε ό,τι αφορά στις πύλες εισόδου της χώρας ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 451.908 έλεγχοι, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σε 972. Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 36 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις.

Επίσης, επανέλαβε για άλλη μια φορά την ανάγκη τήρησης όλων των κανόνων και πρωτοκόλλων, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η κοινή προσπάθεια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη