Διαδικτυακά το διεθνές συνέδριο για τις Σπάνιες Γαίες

Η συνεδριακή αγορά προσαρμόζεται στη νέα εποχή

Προσαρμοσμένο στις συνθήκες και τις απαιτήσεις της νέας εποχής, το φετινό επιστημονικό συνέδριο για τις Σπάνιες Γαίες* (3rd International Conference European Rare Earth Resources – ERES 2020) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στις 6-9 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SCALE (Scandium Alunimium Europe).

Το συνέδριο για τις Σπάνιες Γαίες (ERES 2020), το τρίτο της σειράς, ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στους Δελφούς, ενώ τα δύο προηγούμενα είχαν γίνει στη Μήλο (2014) και στη Σαντορίνη (2017).

Οι διαδικτυακές τριήμερες εργασίες του συνεδρίου με 48 εισηγήσεις ειδικών του χώρου, φιλοξενήθηκαν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που αξιοποίησε η εταιρεία Ηλιότοπος Συνέδρια που είχε αναλάβει την υλοποίηση και αυτού του συνεδρίου της σειράς ERES. Οι συμμετέχοντες ήταν στο σύνολο 110 από διάφορες χώρες του κόσμου και όσοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες λόγω μεγάλης διαφοράς ώρας, θα μπορούν να το κάνουν εκ των υστέρων, καθώς όλες οι εισηγήσεις μαγνητοσκοπήθηκαν και θα αναρτηθούν στο website του συνεδρίου.

Ο κλάδος των συνεδρίων είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία Covid-19, καθώς τα ταξίδια και οι κοινωνικές επαφές στο πλαίσιο ενός συνεδρίου είναι από τις δραστηριότητες που μάλλον προσπαθεί να αποφύγει κανείς. Ωστόσο, η επιστημονική γνώση προχωράει και πρέπει να μοιράζεται, επομένως εν μέσω αυτής της δύσκολης συγκυρίας, η στροφή προς το διαδίκτυο είναι αναπόφευκτη.

Οφείλουμε πάντως να ομολογήσουμε ότι τα νέα αυτά ήθη στη συνεδριακή αγορά, καθιστούν τα συνέδρια περισσότερο προσιτά σε ένα ευρύτερο κοινό. Η πρόσβαση στην πληροφορία γίνεται από την ευκολία του σπιτιού ή του γραφείου του καθενός, με κόστος συμμετοχής μικρότερο από αυτό που προβλεπόταν σε ένα κανονικό συνέδριο και χωρίς την επιβάρυνση του κόστους ταξιδιού και διαμονής. Βασική προϋπόθεση βέβαια για μια αποτελεσματική συμμετοχή αποτελεί η αξιοπιστία και η ταχύτητα των συνδέσεων στο Internet όσων συμμετέχουν.

Αυτά που στερούνται οι συμμετέχοντες στα διαδικτυακά συνέδρια της νέας εποχής είναι η διαπροσωπική επαφή, οι γνωριμίες, η ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και η εμπειρία του ταξιδιού σε ένα νέο προορισμό. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν στη μετά Covid-19 εποχή θα επανέλθει πλήρως η συνεδριακή αγορά στην κανονικότητα που ξέραμε, ώστε να δουλέψουν ξανά όλοι οι επιμέρους κλάδοι που συνδέονται με τα συνέδρια (διαμονή, επισιτιστικά, συνεδριακοί χώροι, τουριστικές υπηρεσίες κ.ά.) ή αν τα διαδικτυακά συνέδρια θα καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος της “συνεδριακής πίτας”.

* Σημείωση σύνταξης:
Σπάνιες Γαίες ονομάζονται στη Χημεία τα μέταλλα (χημικά στοιχεία) τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής και κλήθηκαν έτσι λόγω της εξαιρετικής σπανιότητάς τους. Τα ονόματα τους είναι λανθάνιο, δημήτριο, πρασεοδύμιο, νεοδύμιο, προμήθειο, σαμάριο, ευρώπιο, γαδολίνιο, τέρβιο, δυσπρόσιο, όλμιο, ύττριο, έρβιο, θούλιο, υτέρβιο και λουτέτσιο.

Τα ορυκτά, στα οποία υπάρχουν σπάνιες γαίες εντοπίζονται κυρίως στην Κίνα, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Αυστραλία.

Λόγω της βιομηχανικής τους μοναδικότητας σε εφαρμογές και χρήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (λέιζερ, κινητά τηλέφωνα, οθόνες υγρών κρυστάλλων κ.α.) και στις λεγόμενες “πράσινες” τεχνολογίες (στις μπαταρίες των υβριδικών αυτοκινήτων, στα φωτοβολταϊκά, στους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, στις τουρμπίνες των ανεμογεννητριών), η ζήτηση των σπάνιων γαιών αυξάνεται συνεχώς.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη