13.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Διάθεση συνεργασίας από τους εμπλεκόμενους φορείς για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών

Share

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες (23/10) στη Σύρο η διευρυμένη σύσκεψη, με θέμα την “Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων”, η οποία διοργανώθηκε από το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) κ. Χ. Καλαματιανός, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Ν. Συρμαλένιος, Αντ. Συρίγος, Ν. Μανιός και Ιω. Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Δ. Τσιάδης, Μέλη του Σ.Α.Σ., εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού απ’ όλα τα νησιά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ιω. Ρούσσος, εκπρόσωποι των Λιμενικών Αρχών, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες, καθώς και επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Τον συντονισμό της σύσκεψης είχε ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκός, ο οποίος, προλογίζοντας, τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης σύσκεψης για τις νησιωτικές κοινωνίες, τους επαγγελματίες, τον τουρισμό, την αυτοδιοίκηση και την πολιτεία, επισημαίνοντας πως η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως αυτό της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών απαιτεί τη συνέργεια, τη συνεργασία και τη συναλληλία όλων των εμπλεκομένων. Κύριο μέλημα όλων, όπως ανέφερε, αποτελεί η βελτίωση του μεταφορικού έργου σε όρους ποιότητας, συχνότητας και κόστους για 12 μήνες τον χρόνο, αλλά και η αύξηση του μεταφορικού αντικειμένου στα νησιά, διαμέσου της καλύτερης αξιοποίησης των συνδυασμένων μεταφορών, των διαθέσιμων καναλιών προώθησης και επικοινωνίας και της αποδοτικότερης συνεργασίας της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των επαγγελματιών του τουρισμού.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς επιβατών και αγαθών μεταξύ της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση βελτίωσης των ελεύθερων γραμμών και των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας. Υποστήριξε δε, ότι αποτελεί θεσμική υποχρέωση η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, ώστε να επανασχεδιαστεί το μεταφορικό δίκτυο και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο ο υπάρχων στόλος όσο και τα χρήματα που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον σκοπό αυτό.

Στο σκέλος των εισηγήσεων, ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Σ.Α.Σ. κ. Καλαματιανός, αναφέρθηκε στη σύσταση από το Υπουργείο ομάδας εργασίας για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, στο πλαίσιο της οποίας οι αρμόδιοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και η οποία στοχεύει στην πλήρη κάλυψη των μεταφορικών αναγκών, στην αναβάθμιση του στόλου και των συνδέσεων και στην καλύτερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού για τις άγονες γραμμές.

[adning id="140783"]


Ο Δήμαρχος Μήλου και Μέλος του Σ.Α.Σ. κ. Γ. Δαμουλάκης, ανέπτυξε για μία ακόμη φορά τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου, της Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων, ώστε να πραγματοποιείται έγκαιρος προγραμματισμός των δρομολογίων, αλλά και να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, που θα επιτρέπουν  την αναβάθμιση των υποδομών και την ύπαρξη συνδυασμένων μεταφορών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Μ. Σακέλλης επεσήμανε την αναγκαιότητα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών, καθώς και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, ενώ πρότεινε την απαλλαγή των εταιρειών από υποχρεώσεις θαλάσσιας υπηρεσίας για να μην ανεβαίνει το κόστος των εισιτηρίων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ευελιξία στη διαχείριση των δρομολογίων και την ισότιμη κατανομή μεταξύ θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών.

Κλείνοντας το σκέλος των εισηγήσεων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ανέδειξε το ζήτημα της επαναφοράς των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων στο πρότερο καθεστώς, ενώ θεώρησε επιβεβλημένη τη δρομολόγηση και τρίτου πλοίου, ώστε να επιτευχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η αύξηση της συχνότητας και η μείωση του χρόνου και της ταλαιπωρίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες παρεμβάσεις από τους Βουλευτές Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τους Δημάρχους και αιρετούς εκπροσώπους των Δήμων, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Επάρχους και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, οι οποίοι κατέθεσαν τα πάγια αιτήματα και τον προβληματισμό τους για το ακτοπλοϊκό ζήτημα του κάθε νησιού ξεχωριστά, θίγοντας τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών και το υψηλό κόστος των εισιτηρίων, ενώ ζήτησαν μετ’ επιτάσεως την καθημερινή διασύνδεση με το διοικητικό κέντρο του Νομού, τη Σύρο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος πρότεινε την κατανομή των εθνικών πόρων σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συστημάτων μεταφορών, με βάση των αριθμό ωφελουμένων, που στην περίπτωση των νησιών είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και τα εκατομμύρια των επιβατών που διακινούνται ετησίως, με ειδική πρόβλεψη για τα μικρότερα νησιά.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βελτιώσουν, κατά το μέτρο του δυνατού, την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών, γνωστοποιώντας, ορισμένοι εκ των οποίων, τον γενικό σχεδιασμό των δρομολογίων τους και ανακοινώνοντας θετικές εξελίξεις για τη διασύνδεση αρκετών νησιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αξιολογώντας την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων αλλά και μετά από την επιτυχία που σημειώθηκε, αποφάσισε ομόφωνα, σε σημερινή του συνεδρίαση, την καθιέρωση της συγκεκριμένης σύσκεψης και την πραγματοποίησή της κάθε χρόνο την ίδια περίοδο στο νησί της Σύρου.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη