Διεθνής διάκριση για την “Κρητική Αμπελογραφία”

Την τιμητική διάκριση Mention Spéciale de l’OIV / OIV Special Mention απένειμε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) στο βιβλίο “Κρητική Αμπελογραφία/The Cretan Grapes των Μαριτίνα Σταυρακάκη και Μανόλη Ν. Σταυρακάκη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τροπή.

Η “Κρητική Αµπελογραφία” αποτελεί µονογραφία του κρητικού αµπελώνα και των ποικιλιών του. Μελετά την ιστορία, την οργάνωση, τη δομή και την έκταση του κρητικού αµπελώνα, την παραγωγή αµπελουργικών προϊόντων, το ρόλο της αµπελουργίας, διαχρονικά, στη διαµόρφωση της αισθητικής του αγροτικού τοπίου, στην οικονοµία και στον πολιτισμό της Κρήτης. Στον 180 σελίδων τόμο παρουσιάζονται 36+2 κρητικές ποικιλίες αμπέλου: Αθήρι, Αθήρι μαύρο, Ακίκι, Ακομινάτο, Αχλάδι, Βαλαΐτης, Βιδιανό, Βιλάνα, Βοϊδομάτης, Γαϊδουριά, Γέμηρα, Δαφνάτο, Δαφνί, Δερματάς, Διμηνίτης, Εφτάκοιλο, Θράψα, Θραψαθήρι, Κατσανό, Κοτσιφάλι, Λαδικινό, Λαγόρθι, Λιάτικο, Μελισσάκι, Μοσχάτο Σπίνας/Μάζας, Μανδηλαριά, Μυγδάλι, Πετραχλάδι, Πλατάνι, Πλυτό, Ρωμέϊκο, Συρίκι, Ταχτάς, Τσαρδάνα, Τσιλορές, Σουλτανίνα, Ραζακί.

Για κάθε ποικιλία δίδεται η ιστορία και η προέλευσή της, η πλήρης αμπελογραφική περιγραφή, οι καλλιεργητικές ιδιότητες και οι ποιοτικοί χαρακτήρες των σταφυλιών, του γλεύκους και των αμπελουργικών προϊόντων, καθώς και φωτογραφίες της νεαρής βλάστησης, του φύλλου και της σταφυλής. Επίσης παρουσιάζονται τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα από τη χρήση των μεθόδων της αμπελογραφικής περιγραφής και των μοριακών δεικτών για την γενετική συγγένεια των κρητικών ποικιλιών αφενός μεταξύ τους και αφετέρου με άλλες ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Η εκτενής δε αναφορά στην ετυμολόγηση του ονόματος κάθε ποικιλίας έχει όχι μόνο επιστημονικό αλλά και λογοτεχνικό/λαογραφικό ενδιαφέρον.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη