Διημερίδα για καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες στα νησιά

Μερική άποψη των συμμετεχόντων στη διημερίδα. Δεύτερος από αριστερά ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Θήρας για ενεργειακά θέματα κ. Λουκάς Μπελλώνιας

Καινοτομία, συνεργασία και τοπική ανάπτυξη ήταν οι λέξεις κλειδιά που απασχόλησαν τις εργασίες της διημερίδας με τίτλο “Τα νησιά ως υποδοχείς καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας”, που οργανώθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου – ΔΑΦΝΗ υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung, στις 9 και 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Βασική παράμετρος της διοργάνωσης ήταν και η Ελληνογερμανική συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών “πακέτων” και τη διερεύνηση δυνατοτήτων υλοποίησης έργων από κοινού στα νησιά.

Στο διήμερο συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατικών φορέων, επιχειρηματικών ομίλων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, πανεπιστημιακοί καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι τέσσερις θεματικές ενότητες που απασχόλησαν τους περισσότερους από 100 συμμετέχοντες ήταν τα έξυπνα δίκτυα, οι υποδομές για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα συστήματα δημοτικού οδοφωτισμού και οι τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη διάρκεια της διημερίδας εντοπίστηκαν τα εμπόδια (τεχνολογικά, διοικητικά και οικονομικά) που σχετίζονται με τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών και προτάθηκαν λύσεις, με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και  καθίζηση της αγοράς, ιδιαίτερα των νέων μορφών ενέργειας. Παράλληλα αναδείχθηκε ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η νησιωτική τοπική αυτοδιοίκηση στο νέο αυτό περιβάλλον καινοτομίας, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

Κοινή πεποίθηση όλων ήταν πως πράγματι τα νησιά εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν συμφέρουσα την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στο νησιωτικό χώρο. Το σημαντικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το παρόν υψηλό κόστος παραγόμενης ενέργειας, οι οριοθετημένες αποστάσεις μετακίνησης, καθώς και η εποχιακή αξιοποίηση υποδομών φωτισμού είναι μερικά από αυτά. Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τις εγγενείς δυσκολίες των νησιών, όπως η μεγάλη διασπορά των οικισμών, η μικρή κλίμακα των νησιωτικών οικονομιών, η εποχιακή ζήτηση ενέργειας και η αδυναμία διαχείρισης πολύπλοκων έργων στο τοπικό επίπεδο.

Αυτό που κατέθεσαν οι περισσότεροι σύνεδροι είναι ότι οι πολυεταιρικές συμπράξεις και η διεθνής συνεργασία με γνώμονα το όφελος και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνίων και οικονομιών αποτελούν μια σοβαρή προοπτική, υπό την προϋπόθεση της αποκατάστασης ενός κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά.

Τις εργασίες του διημέρου συντόνησαν από Ελληνικής πλευράς οι Ηλίας Ευθυμιόπουλος, διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου, και Κώστας Κομνηνός, διαχειριστής του δικτύου ΔΑΦΝΗ, ενώ από τη Γερμανική πλευρά η Νικόλ Κατσιούλη, διευθύντρια του Ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φλώρου Άλκηστη, 210 8848055 και alkisti@aegean-energy.gr
Νικόλ Κατσιούλη, 210 72 44 670 και  nicole@fes-athens.org


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη