15.3 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημιουργία δύο Συνεργατικών Επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα σε μικρά Κυκλαδονήσια

Για την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων

Share

Ανοιχτή συζήτηση για το “Πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας δύο συνεργατικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα σε μικρά Κυκλαδονήσια” πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 16/3 στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) και το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Η συζήτηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και με τα γραφεία του Επιμελητηρίου σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς ανοικτών συζητήσεων, η πρώτη εκ των οποίων έλαβε χώρα στην Κορησία της Κέας στις 13 Μαρτίου, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και τη διαβούλευση αναφορικά τη δημιουργία δύο συνεργατικών επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα σε μικρά Κυκλαδονήσια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων που υπάρχουν στα νησιά, η οποία στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική εναλλακτική στην ανάγκη των νησιωτών για βιοπορισμό πέραν της τουριστικής περιόδου.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα Νάγια Παπαλιάκου (Άμισθη Ειδική Σύμβουλος Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), ενώ συμμετείχαν οι εξής ομιλητές: κα Πέπη Καστάνη (Διευθύντρια Δ/νσης Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης), κ. Πασχάλης Συρίγος (Πρόεδρος ΟΣΥΜΙΚ), κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου (Δ/νση Κατάρτισης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και ο κ. Γιάννης Ρούσσος (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων), ενώ παρόντες ήταν επίσης ο κ. Αθανάσιος Μπουρλέτσικας (Δ/ντής Κατάρτισης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος). Βάσει σχεδιασμού, πρόκειται να συσταθούν δύο Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) σε δύο μικρά νησιά των Κυκλάδων. Το πρώτο συνεργατικό σχήμα θα αφορά στην κτηνοτροφία και το δεύτερο στην αγροτική παραγωγή.

[adning id="140783"]

Όπως παρουσίασε στην ανοικτή συζήτηση ο κ. Παπαβασιλείου, το κτηνοτροφικό συνεργατικό σχήμα προτείνεται να αποτελείται από 15 επαγγελματίες κτηνοτρόφους, 1 γεωτεχνικό, 1 τυροκόμο και 1 εργαζόμενο ως υποστηρικτικό προσωπικό. Σκοπός είναι η καθετοποιημένη παραγωγή και διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων από 1.500-2.000 αιγοπρόβατα, με την προοπτική να συμπεριληφθούν επιπλέον δραστηριότητες αγροτουρισμού, όπως η δημιουργία πολυλειτουργικού επισκέψιμου αγροκτήματος, αίθουσας υποδοχής και πολλαπλών χρήσεων, χώρου διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων και χώρου εστίασης.

Το αγροτικό συνεργατικό σχήμα προτείνεται να εστιαστεί στη μελισσοκομία και τα αρωματικά φυτά και να αποτελείται, αντίστοιχα, από 6 επαγγελματίες μελισσοκόμους, 6 παραγωγούς αρωματικών φυτών, 1 γεωτεχνικό και 2 εργαζόμενους ως υποστηρικτικό προσωπικό. Σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν 1.000 μελισσοσμήνη σε διαθέσιμη έκταση 50-60 στρεμμάτων για την καθετοποιημένη γραμμή μεταποίησης-τυποποίησης αρωματικών φυτών, με την προοπτική να δημιουργηθεί και ένα μικρό αποστακτήριο.

Η κα Καστάνη, αναφερόμενη στους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου συνεργατικού σχήματος (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), παρουσίασε τους σκοπούς και τη δομή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, οι οποίες – δίχως να έχουν ως στόχο το κέρδος – παράγουν αγαθά (προϊόντα και υπηρεσίες), με τα έσοδα να αξιοποιούνται για την αμοιβή των εργαζομένων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αυτών.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δημάρχους, αγροτικούς συλλόγους, εμπορο-επαγγελματικούς συλλόγους κ.ά., ανοικτές συζητήσεις, στις οποίες προσκαλούνται όλοι οι κάτοικοι και ενδιαφερόμενοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ*
22/3/2018, Σίφνος, Αρτεμώνας, Πολ. Κέντρο “Μαριάνθη Σίμου”, 10.00
22/3/2018, Σέριφος, Κάτω Χώρα, Το Μπαλκόνι του Ανδρέλλη, 18.00
24/3/2018, Κίμωλος, Δημαρχείο, 12.00
24/3/2018, Μήλος, Συνεδριακό Ηλιόπουλος
29/3/2018, Αμοργός, Χώρα, Δημαρχείο, 18.00
30/3/2018, Σχοινούσα, Σύλλογος Νέων, 19.30

*Οι ανοικτές συζητήσεις θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα στα υπόλοιπα μικρά Κυκλαδονήσια.

Η εκδήλωση της Παρασκευής 16 Μαρτίου μαγνητοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στο κανάλι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο YouTube. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ:

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη