16.1 C
Santorini
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Περιφέρεια: Διπλάσια χρηματοδότηση για τη νησίδα μουσείων στο Κάστρο Χώρας Νάξου

Ένα μεγαλόπνοο μουσειακό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη τριών εμβληματικών μουσείων: Κυκλαδικού Πολιτισμού, Μεσαιωνικής Ναξίας και Αρχαιολογικού

Πρωτοσέλιδα

Στο διπλάσιο αυξάνεται η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για ένα σπουδαίο έργο ανάδειξης του μοναδικού πολιτιστικού αποθέματος της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την τροποποίηση της Πράξης “Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου”, η χρηματοδότηση της οποίας , από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014-2020”, αυξάνεται από 4.632.517,54 ευρώ, σε 8.354.295,00 ευρώ.

Η αύξηση του προϋπολογισμού του έργου έγινε λόγω των νέων δεδομένων που προέκυψαν κατά την υλοποίησή του, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα των νέων εκθεμάτων, όσο και ως προς την ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα του μουσειακού κελύφους και λαμβάνοντας υπόψιν ότι το έργο έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί σε φάσεις και να ολοκληρωθεί μέσω του νέου Περιφερειακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2021-2027”, καθώς η ημερομηνία λήξης της πράξης παρατείνεται από τις 31/12/2023, στις 30/06/2026.

Διαφήμιση

Το έργο ολοκληρωμένο αφορά στη μετατροπή του Κάστρου Χώρας Νάξου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1207, σε ανοιχτό μουσείο. Όλα τα σημαντικά κατάλοιπα του μεσαιωνικού συγκροτήματος (κτήριο Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύργος Γλέζου ή Crispi, και κτήριο Αεροπορίας) θα σημανθούν κατάλληλα και θα διασυνδεθούν νοηματικά και χωροταξικά με ενημερωτικές πινακίδες, με σημάνσεις διαδρομών και με δημιουργία σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης-περιήγησης για έξυπνες συσκευές. Βασικά σημεία του ανοιχτού μουσείου αποτελούν τα τρία μουσειακά κελύφη. Στα τρία μεσαιωνικά κτήρια και στο άμεσο περιβάλλον τους, υλοποιούνται εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους. Τέλος, οργανώνεται σε αυτά εξ αρχής μια ενιαία μόνιμη έκθεση με τον χαρακτήρα Θεματικού Μουσείου για τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διαχρονικά, με όλα τα εξαιρετικά εκθέματα που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Υπουργείου Πολιτισμού στο νησί.

Το έργο περιλαμβάνει ακόμη εκπόνηση Μουσειολογικής-Μουσειογραφικής μελέτης και μελέτης φωτισμού, εργασίες τεκμηρίωσης, συντήρηση αντικειμένων, διαμόρφωση και εξοπλισμό μουσειακών αποθηκευτικών χώρων, διαμόρφωση λοιπών χώρων (εκδοτηρίου, πωλητηρίου, αναψυκτηρίου), διαμόρφωση ερευνητικού κέντρου με τον απαραίτητο εξοπλισμό, παραγωγή εποπτικού υλικού, έκδοση Οδηγού, φυλλαδίων πληροφόρησης κοινού και σε γραφή Braille, παραγωγή ενημερωτικών πινακίδων για τα κτήρια της νησίδας και πινακίδων σήμανσης στον χώρο του Κάστρου, ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές, δημιουργία ιστοσελίδας του θεματικού μουσείου και ντοκιμαντέρ, προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών κλπ., ούτως ώστε, κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου θα μπορούν σε ένα σύγχρονο χώρο να θαυμάσουν την Ιστορία, τον Πολιτισμό ενός ακόμα μοναδικού νησιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία ολοκλήρωσε τον φάκελο των μελετών. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014-2020”, στον Άξονα Προτεραιότητας “Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Διαφήμιση

Διαφήμιση
youtube Atlantea


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Δήμος Θήρας: Κατεπείγουσα ανάθεση για χωματουργικές εργασίες στον ΧΑΔΑ

Στην επιχείρηση “LM CONSTRUCTION AKTE” από την Αθήνα ανατέθηκε, με απόφαση του Δημάρχου Θήρας, κατεπειγόντως η παροχή υπηρεσίας χωματουργικών...