Dive in Action: Σχεδιάζοντας τις δράσεις της φετινής χρονιάς

Με την ελπίδα για το μέλλον που αποπνέει η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές που έχει επέμβει τα τελευταία χρόνια, η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, με έδρα τη Σαντορίνη, έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τις φετινές της δράσεις, με στόχο το θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

“Μπορούμε να μιλάμε επίσημα για σημαντική ελάφρυνση στις περιοχές επέμβασης που παρακολουθούνται και συντηρούνται από το 2019 μέχρι και σήμερα. Ως πρώτα δείγματα παραθέτουμε τον καθαρισμό του όρμου στο Αμμούδι και τα αποτελέσματα από τις τρεις πρώτες δράσεις στην Ερινιά με την ανέλκυση μεγάλων όγκων πλαστικών, ελαστικών, μεταλλικών και όλων των τύπων συσκευασιών μιας χρήσης”, σημειώνει η Dive In Action και συνεχίζει: “Ο περιορισμός των βαρέων απορρίψεων και πλαστικών μιας χρήσης στον πολυσύχναστο όρμο των Φηρών μετά από πέντε υποθαλάσσιους καθαρισμούς, η επιθεώρηση και ο στοχευμένος καθαρισμός στον Κόρφο της Θηρασιάς, μας δίνουν την ελπίδα στην πρόοδο, την χαρά και την ευκαιρία να συνεχίσουμε δυνατά τόσο στα νησιά μας όσο και στα 10 νησιά των Κυκλάδων που φτάνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση μας”.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Σε τοπικό επίπεδο, ο φετινός προγραμματισμός περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων σε  Σαντορίνη και Θηρασιά, με παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος “Vivid Blue Santorini 2022”. Η αρχή θα γίνει στις 20 Μαρτίου, γιορτάζοντας την “Παγκόσμια Ημέρα της Γης” και οι δράσεις της πρώτης περιόδου θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούλιο, για να ακολουθήσει η δεύτερη περίοδος από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες, το περιεχόμενο και τον ορισμό πεδίου των δράσεων θα ανακοινωθούν σύντομα. Προτεραιότητα θα δοθεί στην οργάνωση δράσεων σε δύσκολα σημεία, όπως είναι η Ερινιά, η Θηρασιά και ο Όρμος των Φηρών, για τα οποία πρέπει να εξασφαλισθεί ο τρόπος μετάβασης, με την ανεύρεση ικανού σκάφους μετακίνησης τόσο της ομάδας όσο και του απαραίτητου καταδυτικού εξοπλισμού. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η Dive In Action, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, αλλά και με την Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης και το τοπικό ferry boat “Nissos Thirassia” που διαθέτουν τα σκάφη τους για τις μετακινήσεις της ομάδας, θα είναι πολύτιμη και καθοριστική για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος.

Αναγκαία η στροφή του ανθρώπου στην περιβαλλοντική συντήρηση
Από τις πρώτες ημέρες του 2022, όπως σημειώνει η Dive In Action, βιώνουμε στις Κυκλάδες αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ένα δείγμα των επιπτώσεων της “κλιματικής αλλαγής”, με βαρύ κι έντονο χειμώνα, ακραίες καιρικές συνθήκες, μεγάλης συσσώρευσης βροχοπτώσεις, πρωτόγνωρες -μεγάλης διάρκειας- χιονοπτώσεις και απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, συνθήκες γνώριμες σε τροπικά μέρη και ωκεάνιες παράκτιες ζώνες. Το Μεσογειακό ήπιο κλίμα, δέχεται τις συνέπειες των “επιθετικών” μεταβολών της κλιματικής κρίσης, καθώς ειδοποιεί με τον τρόπο της, για την επιβεβλημένη ανάγκη στροφής του ανθρώπου στο περιβάλλον και στην περιβαλλοντική συντήρηση.

Απαιτεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, αυξημένη ενεργοποίηση των πολιτών στα καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα, με αποδοτικότερες ενέργειες, ανάπτυξη δεξιοτήτων της ενεργής κοινωνίας, με συμμετοχή σε μια δέσμη δράσεων που θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Η αλλαγή είναι στο χέρι μας
Βήματα στην κατεύθυνση αυτή επιτυγχάνονται με απλούς τρόπους αλλαγής συγκεκριμένων συνηθειών, λύσεις προσαρμοσμένες σε μικρές δράσεις, στην κλίμακα του περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Λύσεις που στον πολλαπλασιασμό τους δίνουν μεγάλα αποτελέσματα και είναι εύκολα μετρήσιμα από τον καθένα.

Για παράδειγμα τα ερωτήματα, αν “εγώ θα σώσω τον πλανήτη” ή ότι “το καλαμάκι δεν μειώνει τα πλαστικά”, μπορούν να απαντηθούν εύκολα αν κάποιος δει τα νούμερα, κάνοντας την αρχή στο δικό του νοικοκυριό. Κατά συνέπεια, η απάντηση είναι μια και αυθόρμητη: “Ναι μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη”, βελτιώνοντας το δικό μας περιβάλλον.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη