Δώρον Άδωρον

Μαρία Μαυρικάκη

Χρονογράφημα της Μαρίας Μαυρικάκη*

Γιορτές έρχονται, απαιτείται ψυχραιμία. Και θα την βρούμε. Όσες ατζέντες και διαφημιστικά μπλουζάκια μας χαρίσουν, δεν θα σπρωχτούμε να τα αρπάξουμε. Όσα μελομακάρονα κι αν παρατάξουν κάτω από τη μύτη μας, δεν θα ορμήσουμε σαν λιμασμένοι. Όσες επιπλέον ανάγκες μας αναδυθούν, δεν θα ενδώσουμε. Έχουμε αρκετούς ψυχαναγκασμούς για να επωμιστούμε και τη νευρωτική ιστορία με τις λίστες αγορών. Ίσως πρόσκαιρα υποκύψουμε και προσφέρουμε στους ανθρώπους μας μικρομπιχλιμπίδια. Πράξη κατανοητή και αναμενόμενη, αφού τα δώρα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να τους εκφράσουμε την αγάπη μας. Στο μεταξύ, μπορεί να εντοπίσουμε και εναλλακτικές μορφές έκφρασης που σίγουρα υπάρχουν, αρκεί να τις αναζητήσουμε. Αρκεί να διακρίνουμε τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κατανάλωση και τη σπατάλη. Αρκεί να ξεχωρίσουμε την απαραίτητη πολυτέλεια από το εντελώς άχρηστο. Αρκεί να υποψιαστούμε ότι οι ανάγκες μας λόγω των ημερών θα είναι αυξημένες και τα χρήματα ίσως να μην φτάνουν.

Εντάξει, ξέρουμε, το χρήμα δεν είναι το παν, όμως η έλλειψή του θα προκαλέσει δικαιολογημένη δυσαρέσκεια, ειδικά τώρα που πρέπει να κάνουμε τα ψώνια μας. Ιδού η αντίφαση λοιπόν· με υλικά αγαθά θα παλέψουμε ξανά να τιμήσουμε την κορυφαία πνευματική γιορτή. Προς αναζήτηση αυτής τη ξεχασμένης πνευματικότητας των ημερών, παραθέτω ένα απόσπασμα από Τὰ σχόλια τοῦ Τρίτου του Μάνου Χατζιδάκι. “Ὁ κόσμος πιὰ δὲν εἶναι μαγικός. Καὶ τὰ Χριστούγεννα, μιὰ ὀργανωμένη μηχανή…. Ἔτσι ὁ Χριστὸς γεννιέται σιωπηρῶς. Κανεὶς δὲν τὸν ἀναζητᾶ, κανεὶς δὲν τόνε σκέφτεται, κι ἔρχεται μόνος σιωπηλὸς γιὰ νὰ πεθάνει μόνος. Κι αὐτὸ τ᾽ ἀστέρι τῆς Βηθλεέμ, τὶ θέλει πάλι κι ἦρθε τούτη τὴν χρονιά…

Ήρθε για να δείξει το δρόμο στους Μάγους με τα Δώρα, θα μου πείτε. Ε, τότε κάντε ό,τι σας φωτίσει.

*Η Μαρία Μαυρικάκη είναι συγγραφέας. Πρόσφατο έργο της είναι το μυθιστόρημα “Περαστικά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος.

Όλες οι δημοσιεύσεις με τα χρονογραφήματα της Μαρίας Μαυρικάκη:
https://bit.ly/35O9uoH


[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη