27.1 C
Santorini
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Δρομολογείται η ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO)

Θα υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Τουρισμού να χαρακτηριστεί το Νότιο Αιγαίο ως πρότυπος προορισμός, στο πλαίσιο του νέου νόμου

Πρωτοσέλιδα

Στη λήψη απόφασης για την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) στο Νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο του νέου νόμου 4875/2021, προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 27/5, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, οι DMMO αποτελούν διεθνώς μια επιτυχημένη και διαδεδομένη δομή. Λειτουργούν αυστηρά τεχνοκρατικά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, διασφαλίζουν την εμπλοκή και τον συντονισμό όλων όσων διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν, είναι ευέλικτοι στις αποφάσεις, διαχειρίζονται το προϊόν, παρακολουθούν συστηματικά με νέα σύγχρονα εργαλεία τις αλλαγές στις τάσεις της αγοράς, τις γεωγραφικές αγορές, τον ανταγωνισμό, και τις καλές διεθνώς πρακτικές. Η δημιουργία ενός DMMO όχι μόνο θα αναδιαμορφώσει στην πράξη την οργανωτική δομή του τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα ενδυναμώσει τη θέση των νησιών στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Αλφαβητάρι Γαστρονομίας Γιώργου Πίττα

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας όπου συστάθηκε και λειτούργησε επιτυχημένα ένα άτυπο DMMO, ήδη από το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Η “Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο”, στην οποία συμμετείχαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και όλοι οι τοπικοί φορείς του τουρισμού και των εργαζομένων στον κλάδο, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων επικοινωνίας που εν μέσω πανδημίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα για τον προορισμό τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο, παράλληλα με την προώθηση θετικών ειδήσεων προς συγκεκριμένα κοινά-στόχους που συνδράμουν καθοριστικά στην εξέλιξη της ζήτησης για τον προορισμό.

Εισηγούμενος το θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης τόνισε: “Η απόλυτα επιτυχημένη λειτουργία της Πρωτοβουλίας για τον Τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο, απέδειξε σε όλους μας έμπρακτα τα οφέλη και τις συνέργειες που δημιουργούνται όταν το σύνολο των εμπλεκομένων (stakeholders) που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν συστρατεύονται κάτω από μια ενιαία ομπρέλα. Ποια ήταν η ανάγκη δημιουργίας της Ομάδας αυτής; Μέσα από έναν τεχνοκρατικά δομημένο μηχανισμό διαχείρισης να διασφαλιστεί μία και ενιαία φωνή η οποία θα εκφράζει επίσημα το Νότιο Αιγαίο. Δηλαδή, η αποφυγή πολλών διαφορετικών φωνών που μη τεκμηριωμένα και μη τεχνοκρατικά θα ήταν πιθανό να τραυματίσουν την εικόνα του προορισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ομάδα λειτούργησε άτυπα ως μέρος ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMMO), αφού τότε δεν υπήρχε ακόμα το νομικό πλαίσιο που θα μας έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να την εντάξουμε σε μια τέτοια δομή. Ο πρόσφατος Νόμος 4875/2021 μας δίνει πλέον την δυνατότητα η Περιφέρεια να προχωρήσει στην δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας μας”. 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του ανέφερε πως “η Περιφέρεια έχει ήδη υλοποιήσει το DMMO στην πράξη και τώρα νομοθετείται. Η “Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό” ήταν ο προπομπός και ήρθαν υπέροχα αποτελέσματα. Τα νησιά μας από το 2016, κάθε χρόνο σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όμως για μένα, το μεγαλύτερο ρεκόρ ήταν το 2020, το μεγαλύτερο ρεκόρ του τουρισμού παγκοσμίως. Και τότε φάνηκε ποιοι είχαν σχέδιο και τα κότσια να το υλοποιήσουν, έχοντας απέναντί τους μια μερίδα της κοινωνίας που “έγδερνε” καθημερινά, ψάχνοντας να βρει τα λάθη σε μια μοναδική, πρωτόγνωρη καταιγίδα. Ήταν αδιανόητο το ρεκόρ του 2020. Με τη στάση, τη συμπεριφορά, την αυτοπεποίθηση, τις λύσεις και την προετοιμασία, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της τουριστικής αγοράς σε όλη την Ευρώπη, για να μην πω παγκοσμίως. Αποδείξαμε ότι είμαστε ένας ώριμος προορισμός σε χέρια σοβαρά, που έδιναν λύσεις. Έτσι, καταφέραμε  τα νησιά μας να μείνουν όρθια, να έχουν εισόδημα”.

O Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως εκτός από το αίτημα για την έγκριση της σύστασης DMMO, στον Υπουργό Τουρισμού θα υποβληθεί και το αίτημα o DMMO του Νοτίου Αιγαίου να χαρακτηριστεί πρότυπος (για τους πρότυπους προορισμούς η νομοθεσία προβλέπει σειρά προνομίων), λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το δικαίωμα, ο πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού, να χαρακτηριστεί πρότυπος προορισμός, το κέρδισε με δουλειά και αποτελέσματα που ήρθαν μόνο μετά από συλλογικό αγώνα όλης της κοινωνίας”.Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Τα κρουαζιερόπλοια του Ιουλίου

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν για δεύτερο μήνα στη σειρά οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και καταγράψει το ημερολόγιο του Atlantea, τον Ιούλιο αναμένεται να καταπλεύσουν στη Σαντορίνη 119 κρουαζιερόπλοια.