Δύο σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων της Aegean Rebreath προσεχώς στη Σαντορίνη

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στις 29/1/21 ο Δήμος Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας με την περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath, που φιλοδοξεί μέσω των δράσεών της να εισάγει μια νέα κουλτούρα για τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Απώτερος στόχος είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία.

Η Σαντορίνη είναι το πέμπτο νησί των Κυκλάδων που συμμετέχει σε αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και προβλέπει την υλοποίηση πλήθους δράσεων και παρεμβάσεων, με σκοπό την ανάδειξη και αντιμετώπιση του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στους επόμενους δύο μήνες πρόκειται να εγκατασταθούν δύο σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε σημεία λιμανιών όπου κυρίως δραστηριοποιούνται οι αλιευτικές κοινότητες, συγκεκριμένα στη Βλυχάδα και στον Μονόλιθο. Οι σταθμοί θα είναι εξοπλισμένοι με ξεχωριστούς κάδους απορριμμάτων για πλαστικά, αλουμίνιο, γυαλί και αλιευτικά εργαλεία με την ανάλογη σήμανση, βοηθώντας πολίτες και αλιείς να τοποθετούν παράκτια και θαλάσσια απορρίμματα.

Σταθμοί συλλογής απορριμμάτων

Στη συνέχεια θα γίνεται καταγραφή και διοχέτευση των απορριμμάτων σε μονάδες ανακύκλωσης ή επαναξιοποίησης (upcycling). Τα αλιευτικά εργαλεία που θα συλλέγονται από τους σταθμούς και από τις υποβρύχιες και παράκτιες δράσεις καθαρισμού θα διοχετεύονται σε ειδική μονάδα επεξεργασίας του προγράμματος Blue Cycle στην Αθήνα, τα οποία και θα επαναξιοποιούνται για την δημιουργία νέων προϊόντων.

“Η λειτουργία των σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς λειτουργούν ως κόμβοι υλοποίησης διευρυμένων δράσεων, συμβάλλουν στην προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναξιοποίησης των θαλάσσιων απορριμμάτων και επιτρέπουν την εξαγωγή και τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων. Αποτελούν ένα κοινωνικό εγχείρημα που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε όλη την Ελλάδα”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Ταμείο Θήρας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη