Δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό

Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για Μύκονο | Β. Παπαευαγγέλου: Άρχισαν να μολύνονται και οι ανεμβολίαστοι άνω των 40 ετών | 44% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Σε υποχρεωτικά έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως (1 self test και 1 rapid test) θα υποβάλλονται όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση σε όλη τη χώρα, όπως αποφάσισε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Όσον αφορά στη Μύκονο ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι τα δεδομένα δείχνουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μία μικρή τάση μείωσης. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από το Σάββατο στη νησί ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα και η παράτασή τους θα αξιολογηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ώστε να γίνουν εγκαίρως οι σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον κο Χαρδαλιά, τα πρόσθετα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το περασμένο Σάββατο δείχνουν ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ, όπως προσέθεσε, από τις ιχνηλατήσεις των τελευταίων ημερών προέκυψε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα είναι υποχρεωτική όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως και στην περίπτωση της Μυκόνου όπως και άλλων νησιών, πρωτίστως σε στενά σοκάκια, που υπάρχουν σε πολλούς οικισμούς.

Επιπλέον ο κος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων τόσο στη Μύκονο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά προβληματίζουν.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε η Κυβέρνηση για τα μέτρα στη Μύκονο, ο κος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι αν δεν είχαν προχωρήσει στη λήψη τους “αυτοί που σήμερα τους εγκαλούν, αύριο με περισσή ευκολία θα έστρεφαν και πάλι τα βέλη της κριτικής τους ενάντια στην κυβέρνηση για ολιγωρία, γιατί δεν έλαβε μέτρα ενώ θα έπρεπε να λάβει”. Σημείωσε δε πως σκοπός είναι η Ελλάδα “να συνεχίσει να εκπέμπει το μήνυμα ότι ήταν και παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός κι αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει η λήψη των μέτρων τοπικού χαρακτήρα με βάση αποκλειστικά και μόνο τα επιδημιολογικά δεδομένα”.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές το μοντέλο Μυκόνου σε περίπτωση που χρειαστεί, είπε ότι η κυβέρνηση έχει εργαλεία – σε περιπτώσεις που υπάρχει εκθετική αύξηση της διασποράς και των κρουσμάτων – να εφαρμόζει συγκεκριμένους περιορισμούς και συγκεκριμένες πολιτικές τοπικού χαρακτήρα.

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας
Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και πώς αυτός διαμορφώνεται.

Αναλυτικότερα:

– Ο Δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής παρατήρησης και διερεύνησης.
– Οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου, και Χανίων (εκτός Δήμου Γαύδου), ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
– Οι Δήμοι Ζακύνθου, Λέρου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Κω, Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
– Οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου (εκτός του Δήμου Σαμοθράκης), Φλώρινας, Τρικάλων, Φωκίδας, Σερρών, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας (εκτός του Δήμου Ελαφονήσου), Κιλκίς, Ευρυτανίας, Καβάλας, Δράμας και Ημαθίας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
– Οι Δήμοι Σκύρου, Καλύμνου, Λειψών, Παξών, Κιμώλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
– Ο Δήμος Κύθνου πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Β. Παπαευαγγέλου: Άρχισαν να μολύνονται και οι ανεμβολίαστοι άνω των 40 ετών
Παρά την προσωρινή ύφεση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζεται η αυξητική τάση του επιδημικού κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας, τόνισε νωρίτερα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ίδια είπε ότι αυξήθηκε κατά 12% ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα με 2.568 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα και εξήγησε ότι “η νυχτερινή διασκέδαση αλλά και η μόλυνση στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον παραμένουν από τους κύριους παράγοντες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα”.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό απ’ όσα είπε η κα Παπαευαγγέλου είναι ότι ήδη ο ιός καταφέρνει να μολύνει ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι στην ηλικιακή ομάδα των 40-60 ετών. Παρατηρείται μία μετακίνηση των νέων κρουσμάτων από τους νέους ηλικίας 15-35 ετών στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών, στην οποία δυστυχώς αρκετοί ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.

Παρότι όπως είπε, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 26 έτη, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αυτών που μολύνονται άνω των 40 ετών την τελευταία εβδομάδα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός της εβδομαδιαίας αύξησης κατά 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Πλέον έχουμε 129 εισαγωγές ανά ημέρα και συνολικά πάνω από 1.000 είναι οι νοσηλευόμενοι στην επικράτεια με covid-19 αυτή την περίοδο.

Το θετικό είναι ότι προς το παρόν, αυτή η αύξηση των νοσηλειών, δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων και όσων χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ.

“Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών” επισήμανε η κα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων των 40 ετών και άνω, για να αποφευχθεί η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ ή διασωλήνωσή τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

“Ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-60, είναι οι γονείς των παιδιών τα οποία θα επιστρέψουν από τα νησιά”, εξήγησε, τονίζοντας ότι όλοι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα πρέπει, παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο, να συνεχίσουν να επιτηρούν την υγεία τους για αρκετές ημέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν και να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους.

Για ακόμη μία φορά η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά, είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -που σχετίζεται με την κινητικότητα των νέων και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας- είναι πολύ πιο μεταδοτική, κατά 44% περισσότερο από τη μετάλλαξη Α (βρετανική).

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη