Επανασυνδέονται τα τηλέφωνα στην Τόνγκα, το Ίντερνετ θα αργήσει έναν μήνα

Ξεκίνησε σήμερα η αποκατάσταση της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ της Τόνγκα και του ευρύτερου κόσμου, αν και η πλήρης σύνδεση του Διαδικτύου πιθανόν να χρειαστεί έναν μήνα ή παραπάνω, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρία του μοναδικού υποθαλάσσιου καλωδίου στο αρχιπέλαγος.

Η έκρηξη του Σαββάτου 15/1 στο ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι, που ακούστηκε ως την Αλάσκα που βρίσκεται περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα μακριά από την Τόνγκα, ήταν η πιο μεγάλη που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού ύψους 30 μέτρων, το οποίο σκόρπισε τέφρα, αέρια και όξινη βροχή σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού, και στη συνέχεια έστειλε κύματα τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό. Έκτοτε, η χώρα των περίπου 105.000 κατοίκων έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εταιρία τηλεπικοινωνιών Digicel ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη (τοπική ώρα) ότι κατάφερε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα για διεθνείς κλήσεις, αν και το Reuters δεν κατάφερε άμεσα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Τόνγκα. Οι πλήρεις υπηρεσίες δικτύου δεν θα είναι διαθέσιμες έως ότου αποκατασταθεί το υποθαλάσσιο καλώδιο, σύμφωνα με την Digicel. Ειδικό σκάφος θα αναχωρήσει από το Πορτ Μόρεσμπι (στην Παπούα Νέα Γουινέα), σε μια αποστολή αποκατάστασης των ζημιών το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Σαμιουέλα Φονούα, πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρίας του καλωδίου Tonga Cable Ltd.

Ωστόσο, με 8-9 ημέρες ταξιδιού για την παραλαβή εξοπλισμού στη Σαμόα και στη συνέχεια ταξίδι με αβέβαιη διάρκεια προς την περιοχή της ηφαιστειακής έκρηξης, “θα είμαστε τυχεροί εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα”, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από αυτό”, είπε ο Φονούα και πρόσθεσε πως “τα καλώδια είναι στην πραγματικότητα γύρω από την ηφαιστειακή ζώνη. Δεν γνωρίζουμε…εάν είναι άθικτα ή υπέστησαν ζημιές ή κόλλησαν κάπου στον βυθό. Δεν γνωρίζουμε εάν έχουν θαφτεί ακόμα βαθύτερα”.

Μάχη ενάντια στον χρόνο για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα
Στο μεταξύ συνεχίζεται η μάχη ενάντια στον χρόνο, προκειμένου να απομακρυνθεί η ηφαιστειακή τέφρα που καλύπτει τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

“Μια πρωτόγνωρη καταστροφή έπληξε την Τόνγκα”, τόνισε η κυβέρνηση της χώρας στην πρώτη δημόσια ανακοίνωση μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, κάνοντας λόγο για τρεις νεκρούς και “έναν αριθμό” τραυματιών.

Το τσουνάμι προκάλεσε κύματα ύψους 15 μέτρων. Το νερό κατέκλυσε την πρωτεύουσα Νουκουαλόφα, οι κάτοικοι της οποίας έσπευσαν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, αφήνοντας πίσω τους πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ βράχοι και τέφρα έπεφταν από τον ουρανό.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Τόνγκα, έχει επηρεαστεί από την ηφαιστειακή τέφρα και το τσουνάμι, επεσήμανε η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), επικαλούμενη τον Ερυθρό Σταυρό της χώρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ανησυχεί “για το ενδεχόμενο μόλυνσης των αποθεμάτων νερού και τροφής” από τα ηφαιστειακά υπολείμματα. Η κυβέρνηση της Τόνγκα έχει συστήσει στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, να χρησιμοποιούν μάσκες όταν βγαίνουν έξω και να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν έτοιμα στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια για την Τόνγκα, τα οποία θα αναχωρήσουν μόλις καθαρίσει το αεροδρόμιο από την τέφρα. Όμως ένα στρώμα 5-10 εκατοστών τέφρας καλύπτει την πίστα του αεροδρομίου στο κεντρικό νησί Τονγκατάπου, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

“Αποδείχθηκε ότι είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθεί η τέφρα από όσο προβλεπόταν”, εξήγησε ο Τζόναθαν Βέιτς αρμόδιος του ΟΗΕ για τη διαχείριση της κρίσης αυτής από τα νησιά Φίτζι. “Πιστεύαμε ότι η πίστα θα ήταν λειτουργική χθες, αλλά ακόμη δεν έχει καθαρίσει εντελώς διότι πέφτει κι άλλη τέφρα”, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι “κάθε μέρα καθαρίζονται περίπου 100-200 μέτρα”.

Το πλοίο HMAS Adelaide, του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, ετοιμάζεται επίσης να αναχωρήσει για την Τόνγκα με είδη πρώτης ανάγκης. Αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του σε πέντε ημέρες.

Δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας, το HMNZS Wellington και le HMNZS Aotearoa, αναμένεται να φτάσουν στην Τόνγκα σε τρεις ημέρες. Αυτά μεταφέρουν δύτες, πόσιμο νερό καθώς και μια μονάδα αφαλάτωσης που μπορεί να παρέχει 70.000 λίτρα νερό ημερησίως.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη