Με την εαρινή ισημερία θα συμπέσει η τελευταία για φέτος υπερπανσέληνος. Το φεγγάρι δηλαδή θα είναι στο περίγειο, στο κοντινότερο προς τη Γη σημείο της τροχιάς του, με αποτέλεσμα η πανσέληνος να φαίνεται πιο μεγάλη και πιο φωτεινή απ’ ό,τι συνήθως.

Το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, στις 23:58, θα συμβεί η εαρινή ισημερία που αστρονομικά σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο. Λίγες ώρες αργότερα, στις 03:43, ξημερώνοντας Πέμπτη, θα έχουμε υπερπανσέληνο. Οι δύο προηγούμενες υπερπανσέληνοι ήταν στις 21 Ιανουαρίου και στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ δεν προβλέπονται άλλες για φέτος.

Με την εαρινή ισημερία ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα αρχίσει σταδιακά να μεγαλώνει σε βάρος της νύχτας μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο στις 21/6, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η 21η Μαρτίου είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ημερομηνία της εαρινής ισημερίας δεν είναι σταθερή και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στις 21 Μαρτίου συνέβη μόνο στα 36 από τα συνολικά 100 έτη. Η τελευταία φορά που η άνοιξη ξεκίνησε στο βόρειο ημισφαίριο στις 21 Μαρτίου ήταν το 2007, ενώ η επόμενη θα είναι το 2102!

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here