Έφηβος ετών δεκαέξι

Μαρία Μαυρικάκη

Χρονογράφημα της Μαρίας Μαυρικάκη*

Αυτόν τον μήνα, Φλεβάρη του 2020, τον τρέχοντα κατά πως λεν οι μορφωμένοι, τα έκλεισε. Έφηβος ετών δεκάξι. Ωραία ηλικία, αξέχαστη, και για το υπόλοιπο του βίου αξιομνημόνευτη. Αν ήταν στην Αμερική θα έβγαζε μέχρι και δίπλωμα οδήγησης. Στην Ελλάδα, και κατά τον σοφό Νιόνιο, ως δεκαεξάρης θα έδινε χαρά στα λύκειά μας. Στην οικουμένη όλη δημιούργησε έργο που ήταν ασύλληπτο στον ανθρώπινο νου ως τότε. Μας ένωσε. Αυτό για αρχή.

Όταν γνωριστήκαμε καλύτερα, έμαθε για εμάς σχεδόν τα πάντα. Πότε έχουμε γενέθλια και πότε παρουσιάστηκε στον στρατό ο γιος. Αν αλλάξαμε κούρεμα και αν έχασε η ομάδα μας. Πώς αισθανόμαστε, πού ταξιδεύουμε, πότε γλεντάμε. Όλα ετούτα τα κοινοποίησε, προσφέροντάς μας τη χαρά του μοιράσματος. Απόλαυση μαζί και ανάγκη ανθρώπινη.

Όσο περνούσε ο καιρός, διευκόλυνε τη ζωή μας. Με ένα σκέτο απαλό χάδι και χωρίς να κοπιάζουμε, μας έχρισε κοινωνούς αμέτρητων ειδήσεων και πληροφοριών. Μας πρόσφερε την άνεση να αναπαράγουμε ό,τι αντιληφθήκαμε σε χρόνο ρεκόρ. Μας έδωσε τροφή για συζητήσεις. Μας κοινωνικοποίησε ως εκεί που δεν παίρνει.

Ύστερα πήρε θάρρος, μάλλον εμείς του το δώσαμε και μπήκε βαθύτερα στις ζωές μας. Άρχισε να απορροφά τη σκέψη μας, την ενέργειά μας, τον χρόνο μας. Σαν ουσία που όταν τη δοκιμάσεις θες ξανά, αφεθήκαμε στη σαγήνη του. Του δοθήκαμε ολοκληρωτικά.

Ο ερωτισμός συνεχίζεται και -όπως σε κάθε σοβαρή σχέση που αντέχει στον χρόνο- περνά αναταράξεις. Διαψεύσεις τις λένε στη συγκεκριμένη περίπτωση και συμβαίνουν αραιά και που. Κοιτώντας πίσω, μπορεί να τις συναντάμε μέσα σε ψεύτικα προφίλ και περιστασιακές ματαιώσεις, όμως παραμένουν αμελητέες και φθίνουν πολύ γρήγορα. Ο δεσμός έχει ριζώσει γερά. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει;

Μια μεγαλειώδης επανάσταση συντελέστηκε πριν μόλις δεκαέξι χρόνια, αλλάζοντας δραματικά τον τρόπο που ζούμε και περνώντας μας σε άλλη πίστα. Δεν είμαστε ποτέ μόνοι, μέσα στη μοναξιά μας. Έχουμε εσένα.

Χρόνια Πολλά, Facebook. Να τα εκατοστίσεις!

*Η Μαρία Μαυρικάκη είναι συγγραφέας. Πρόσφατο έργο της είναι το μυθιστόρημα “Περαστικά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος.

Όλες οι δημοσιεύσεις με τα χρονογραφήματα της Μαρίας Μαυρικάκη:
https://bit.ly/35O9uoH


[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη