Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης - Μάγδα Φύσσα: "Γιε μου... τα κατάφερες"

Μετά από πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε την απόφαση επί της ενοχής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση “ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος”, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής. Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για την ανθρωποκτονία και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους για συνέργεια, πλην των Σταύρου Σαντοριναίου και Γιώργου Τσακανίκα, που κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών για την πράξη αυτή. Κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, από την ομάδα που επιτέθηκε στον Φύσσα, για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία όσοι αντιμετώπιζαν αυτή την κατηγορία, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Σαντοριναίος.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν όλοι κατά μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες (πλημμέλημα). Για την υπόθεση των αλιεργατών κρίθηκαν ένοχοι όλοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Κάθε φορά που ακουγόταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων, χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριαρχούσαν έξω από Εφετείο Αθηνών. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ άρχισε να φωνάζει: “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί”. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών “Γιε μου… τα κατάφερες”, ξεσπώντας σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

Κ. Σακελλαροπούλου: Επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι θεσμοί της μπορούν να ανατρέψουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: “Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους”.

Νεότερη ενημέρωση 7/10 – 23:45

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων των κατηγορουμένων σχετικά με τα ελαφρυντικά, το δικαστήριο διέκοψε στις 23:20 το βράδυ της Τετάρτης και θα συνεχίσει την Πέμπτη στις 12:30 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση αύριο θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο. Πιθανολογείται ότι αύριο το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.

Βγαίνοντας από το Εφετείο η μητέρα του Παύλου Φύσσα χαρακτήρισε “ιστορική νίκη” την απόφαση του Δικαστηρίου.

“Σημασία έχει ότι σήμερα είναι μια ιστορική νίκη αυτή και αύριο περιμένουμε τις ποινές και όλα τα υπόλοιπα. Εύχομαι να είναι και η αυριανή ημέρα σαν τη σημερινή”, δήλωσε η Μάγδα Φύσσα έξω από το Εφετείο. “Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό. Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και τους οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα, το αίμα του, τη ζωή του που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν. Αύριο θα τα ξαναπούμε. Εδώ θα είμαστε” κατέληξε η Μάγδα Φύσσα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη