Έγκριση και στην Ελλάδα του εμβολιασμού των άνω των 65 ετών με AstraZeneca

Αυξάνεται η συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία

Και σε άτομα άνω των 65 ετών θα μπορεί να γίνεται πλέον το εμβόλιο της Astra Zeneca  στη χώρα μας, όπως έκανε γνωστό απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς η επιτροπή επικαιροποιεί τις συστάσεις της, μετά και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε η ίδια, αρκετά άτομα που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παρότι όπως προκύπτει από ελληνική μελέτη αυξήθηκε κατά 85,9% από το Νοέμβριο η πρόθεση για εμβολιασμό στους άνω των 70 ετών, καταλήγοντας πως “χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού”. Κάλεσε επίσης όλους να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία των εμβολιασμών.

Η κα Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητα στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, σημείωσε όμως ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ’ αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλει και ο εμβολιασμός.

Όπως επισήμανε, περίπου 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας, νόσησαν καθώς και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Ο αριθμός είναι σχετικά μικρός για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξήγησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος έχει μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό. Ωστόσο προσέθεσε πως τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά τόνισε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.

Αυξάνεται η συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στη συνέχεια, συνολικά έχουμε υπερβεί τους 1.120.000 εμβολιασμούς. Περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 373.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα φτάνει σήμερα περίπου στο 7,12%. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό το 57% των πολιτών αυτής της ηλικιακής ομάδας, στις ηλικίες 80-84 το 58%, στους 75-79 το 65% και στις ηλικίες 60-64 παραπάνω από το 50%.

Έκανε επίσης γνωστό ότι μέσα στο Μάρτιο ανοίγει ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες στην κατηγορία Α και στη συνέχεια για την ηλικιακή ομάδα 70-74 και ακολούθως για την ομάδα 65-69 ετών. Όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα εμβολιασμού θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειονότητα των άνω των 65 θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου .

Σχετικά με το πλάνο παράδοσης των εμβολίων, είπε ότι τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Ο ίδιος είπε ότι η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της για το β’ τρίμηνο του έτους. Συνολικά πρόκειται για 1,2 εκατ. δόσεις από τις οποίες οι πρώτες 400.000 αναμένονται από τα μέσα Απριλίου στη χώρα μας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη