Έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης κατά της Covid-19, για όλους τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω, επιβεβαιώνοντας πως το εμβόλιο είναι κατάλληλο και για ηλικιωμένους.

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που παίρνει το πράσινο φως για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου και της Moderna στις 6 Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις, η δεύτερη μεταξύ 4-12 εβδομάδων μετά την πρώτη. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΜΑ, το εμβόλιο  επέδειξε αποτελεσματικότητα περίπου 60% στις κλινικές δοκιμές, στις οποίες βασίστηκε για την απόφασή του. Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή αποτελέσματα για ανθρώπους άνω των 55 ετών προκειμένου να υπολογιστεί πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργούσε για αυτήν την ομάδα. Εντούτοις, ο ΕΜΑ επισημαίνει πως αναμένει πως θα παρέχει προστασία και ότι το εμβόλιο μπορεί να δοθεί σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

“Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά” τους στους άνω των 55 ετών, “οι επιστήμονες του ΕΜΑ εκτιμούν πως το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους ηλικιωμένους” επισημαίνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

“Με αυτήν την τρίτη θετική γνώμη, διευρύναμε περαιτέρω το οπλοστάσιο των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στην ΕΕ, προκειμένου να πολεμήσουμε την πανδημία και να προστατεύσουμε τους πολίτες”, δήλωσε η Έμερ Κουκ, η εκτελεστική διευθύντρια του EMA.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στην απόφαση του EMA, διερωτώμενες εάν θα ακολουθήσει ή όχι το παράδειγμα της επιτροπής εμβολιασμών της Γερμανίας, που δεν συνέστησε χθες το εμβόλιο αυτό για τους άνω των 65 ετών, κάνοντας λόγο για “ανεπαρκή” δεδομένα.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Περιμένω από την AstraZeneca να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ όπως συμφωνήθηκε

Κατόπιν της θετικής εισήγησης του ΕΜΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε και αυτή την έγκρισή της για να χρησιμοποιηθεί στην ΕΕ το εμβόλιο της Astra Zeneca.

“Μόλις εγκρίναμε το εμβόλιο της AstraZeneca στην αγορά της ΕΕ μετά τη θετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο”, έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

AstraZeneca: Οι καθυστερήσεις στην παραγωγή εμβολίων είναι αναπόφευκτες

Οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις κατά την παρασκευή των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό είναι αναπόφευκτες, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σοριό είπε ότι δεν θα σχολιάσει τη διαμάχη της εταιρείας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ευρώπης, γιατί θέλει να επικεντρωθεί στην έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ. Είπε όμως ότι είχε μια “καλή” συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη.

“Έχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις” για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις στην ΕΕ, πρόσθεσε. Η εταιρεία πιστεύει ότι έχει επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη μονάδα που παρασκευάζει τα εμβόλια για την ΕΕ και η παραγωγικότητα θα βελτιωθεί σύντομα. Η AstraZeneca “εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα” για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι “απολύτως επικεντρωμένη” στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη, υποστήριξε.

Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το εμβόλιο θα ήταν εφικτό να παρασκευαστεί πριν από 9 μήνες και τώρα που έγινε, “ο κόσμος το θεωρεί δεδομένο”, σημείωσε ο Σοριό.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη