Ειδικές Επιτροπές Επικινδύνως Ετοιμόρροπων σε Σύρο και Ρόδο προτείνει ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου

Νεότερη ενημέρωση: Η πρόταση του Περιφερειάρχη έγινε δεκτή

Γιώργος Χατζημάρκος

Την ικανοποίησή του για την θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νικόλαο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ Ευθύμιο Μπακογιάννη. Παράλληλα καταθέτει πρόταση για την σύσταση Ειδικών Επιτροπών σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της θεσμικής αυτής παρέμβασης, προκειμένου να καταστεί λειτουργική στον ιδιαίτερο και δύσκολο νησιωτικό χώρο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων με τη θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (“Ε.ΕΠ.ΕΤ.”), ζήτημα συναρμοδιότητας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με το ζήτημα αυτό είχε ασχοληθεί επισταμένως ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος είχε συναντηθεί και με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για την προώθησή του.

Σύμφωνα με την τροπολογία, μετά από συνεργασία και σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργείται με απόφαση του Συντονιστή εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης) από μία 7μελής Ειδική Επιτροπή, με αντικείμενο να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Ειδικότερα για ολόκληρο τον χώρο του Αιγαίου συστήνεται μια Ειδική Επιτροπή στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για την οποία ο Περιφερειάρχης επισημαίνει στην επιστολή του ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες του Αιγαίου Πελάγους με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του από τη Μυτιλήνη μέχρι τη Μήλο ή από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο, αλλά και τον πολύ μεγάλο όγκο των περιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικές περιοχές.

Για τον λόγο αυτό, ο κος Χατζημάρκος προτείνει, αξιοποιώντας το άρθρο 101 του Συντάγματος, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές κατά την ψήφιση νομοσχεδίων, να θεσμοθετηθούν τρεις Ειδικές Επιτροπές, μια για τις Κυκλάδες με έδρα τη Σύρο, μία για τα Δωδεκάνησα με έδρα τη Ρόδο και μία στην Μυτιλήνη για να καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς το επιστημονικό προσωπικό και στα τρία νησιά είναι επαρκέστατο.

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης εκφράζει την ελπίδα η παραπάνω πρόταση να γίνει αποδεκτή, συμπληρώνοντας ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Διοίκηση προς όφελος του Πολιτισμού και του Πολίτη.

Νεότερη ενημέρωση 23/3 – ώρα 15:00

Δεκτή η πρόταση του Περιφερειάρχη
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς τον ενημέρωσε ότι η πρόταση που είχε καταθέσει χθες με επιστολή του, για θεσμοθέτηση τριών Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων ( Ε.ΕΠ.ΕΤ.) σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη, έγινε άμεσα αποδεκτή.

Η σχετική νομοθετική διάταξη ψηφίστηκε σήμερα κιόλας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τη νομοθετική παρέμβαση της προσθήκης του αιτήματος του Περιφερειάρχη.

Κατόπιν αυτής της εξαιρετικά θετικής εξέλιξης, ο Περιφερειάρχης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα ταχύτατα αντανακλαστικά που επέδειξε, με την άμεση θεσμοθέτηση της πρότασης για τη σύσταση τριών Ε.ΕΠ.ΕΤ. η οποία βελτιώνει ακόμη περισσότερο μια ούτως ή άλλως θετική  νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απαντά στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και που παράλληλα εκσυγχρονίζει και καθιστά περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική την Δημόσια Διοίκηση, προς όφελος των πολιτών, στον ιδιαίτερο τομέα του Πολιτισμού.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη