Σαντορίνη: Εκδήλωση στη μνήμη του Απόστολου Μουσούρη το Σάββατο 20/6 στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Η Κ.Ο Σαντορίνης του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο 20/6, στον Πύργο, εκδήλωση στη μνήμη του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται 30 χρόνια μετά τον θάνατο του Αποστόλου Μουσούρη και 80 χρόνια μετά την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει την προβολή ντοκιμαντέρ “Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας”, που γυρίστηκε το 1948 από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ. Για το έργο του Α. Μουσούρη θα μιλήσουν η αρχιτέκτονας και πανεπιστημιακός Τόνια Νούσια, καθώς και ο Κώστας Σταματόπουλος, σκηνοθέτης και μέλος του τμήματος πολιτισμού και της επιτροπής αρχείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Επίσης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου, στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι του Πύργου, θα πραγματοποιηθεί -με τη συνδρομή της κας Νούσια- έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το αρχείο του Α. Μουσούρη. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 10:00 έως τις 20:00.

“Μέσα από μια εξαιρετικά ανθρωποκεντρική ματιά, ο Απόστολος Μουσούρης μάς παραδίδει εικόνες από την καθημερινότητα των ανθρώπων στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, λεπτομέρειες από τη ζωή των μαχητών του ΔΣΕ, καταγραφές μαχών, στιγμιότυπα από την εκπαίδευση, έως και τοπογραφικής αξίας φωτοαποτυπώσεις, έτσι που ο σημερινός νέος αγωνιστής να μπορεί να προσεγγίσει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά στιγμές από την ιστορία της ένοπλης εκείνης ταξικής σύγκρουσης της περιόδου 1946-49, να γνωρίσει την καθημερινότητα της ζωής και της δράσης των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αναπόσπαστο μέρος της δράσης του ΔΣΕ υπήρξε η οργανωμένη υποχώρηση του ΔΣΕ στο έδαφος της Αλβανίας στο τέλος Αυγούστου του 1949 και η πολιτική προσφυγιά που ακολούθησε με την εγκατάσταση χιλιάδων ως πολιτικών προσφύγων πλέον στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ, όπου εγκαταστάθηκε και το μεγαλύτερο μέρος τους στην περιοχή της Τασκένδης. Εκεί έζησε και ο ίδιος ο Απόστολος Μουσούρης, ο οποίος παραδίδει στην ιστορική γνώση και έρευνα μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα της πρώτης περιόδου εγκατάστασης των πολιτικών προσφύγων” αναφέρει η Κ.Ο. Σαντορίνης του ΚΚΕ.

Σάββατο 20/6 | Ώρα 19:00 | Αίθουσα Εστίας Πύργου | Είσοδος ελεύθερη


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη