Εκλεκτά προϊόντα από το Νότιο Αιγαίο στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στην πρόσφατη Ελληνική Εβδομάδα Γαστρονομίας και Παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το “παρών” η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μαζί με εκλεκτά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) παραγωγών από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες ταξίδεψαν για τις ανάγκες της έκθεσης: μελεκούνι Ρόδου από τον παραγωγό Δ. Πισσάκα (Filema), κρασί SEIRADI από τον αγροτικό συνεταιρισμό Πάρου, φάβα και τοματάκι Σαντορίνης της Ένωσης Θηραϊκών Προϊόντων ΣΑΝΤΟ, λικέρ Κίτρου του παραγωγού Βαλληνδρά από τη Νάξο, καθώς και γραβιέρα δωδεκάμηνης ωρίμανσης από το τυροκομείο Πιτταρά Νάξου και αρσενικό ορεινής Νάξου από το τυροκομείο Μπαμπούνη.

Τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου εκτέθηκαν παράλληλα με την προβολή βίντεο από γαστρονομικές εκδηλώσεις στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ανάμεσα σε προϊόντα από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου. Η έκθεση πλαισιώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών, χορών και μουσικής από τα νησιά του Ν.Αιγαίου και όλη την Ελλάδα, με τη συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε στις 19/2 ο Ευρωβουλευτής Στελιος Κυμπουρόπουλος, τονίζοντας την σπουδαιότητα της παράδοσης και του πολιτισμού που αντικατοπτρίζεται στις παραδοσιακές φορεσιές και τα τοπικά προϊόντα της χώρας μας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαστρονομία της Μεσογειακής διατροφής. Η πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της χώρας μας είναι
ριζωμένη μέσα στους αιώνες και από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έχει γίνει κομμάτι του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού”. Παράλληλα, ευχαρίστησε για την αποστολή των προϊόντων τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς ο οποίος αναφέρθηκε στην σύνδεση της πολιτιστικής παράδοσης και όλων των πολιτισμικών στοιχείων στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δημιουργώντας έτσι μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Μεταξύ άλλων τόνισε: “Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πολλές από τις αξίες της Ευρώπης αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας”.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης η οποία προάγει τον ελληνισμό στην Ευρωβουλή. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και του ιδίου για την ελληνική ομογένεια και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω εργαλείων δημόσιας διπλωματίας.

Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Γιάννης Μαργαρίτης

Την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Έπαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Περιφέρεια είναι παντού εντός και εκτός Ελλάδας για να προωθήσει την πολιτιστική παράδοση, να ταξιδέψει προϊόντα και παραγωγούς στον κόσμο, να στηρίξει δεκάδες κάθε χρόνο γαστρονομικά δρώμενα. “Πιστεύουμε στην Γαστρονομία ως δύναμη ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας και την υπηρετούμε με σεβασμό. Γιατί, έτσι υπηρετούμε την ταυτότητα και προσωπικότητα των νησιών μας”, κατέληξε.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη