Εκπαιδευτικά προγράμματα 2020-2021 στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Δημιουργικό καλλιτεχνικό εργαστήρι, yoga για παιδιά και οικογένειες, σεμινάρια δημιουργικής γραφής

Εκπαιδευτικά προγράμματα 2020-2021 στο SAF

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και φροντίζοντας για την ασφάλεια μικρών και μεγάλων, το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ.Νομικός” και το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης προγραμματίζουν και για φέτος μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες, για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από τις τέχνες και τις τέχνες μέσα από τον εαυτό τους.

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στους μεγάλους χώρους του μουσείου, χρησιμοποιώντας είτε τους εσωτερικούς είτε τους εξωτερικούς ανάλογα με τον καιρό.

Δημιουργικό καλλιτεχνικό εργαστήρι
Με εμψυχώτρια την εικαστικό Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, οι συμμετέχοντες βουτάνε με κέφι στον βυθό της τέχνης για να εξερευνήσουν τον πλούτο και τους θησαυρούς της. Ταυτόχρονα μεταμορφώνουν, σαν μάγοι και μάγισσες, τα λευκά χαρτιά σε πολύχρωμους και πολυδιάστατους κόσμους και ταξιδεύουν μέσα τους με όχημα την φαντασία μας που τελειωμό δεν έχει!

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) και τους γονείς/συνοδούς τους
Από τις 3/10 και κάθε Σάββατο 10:00-11:30

Στο Δημιουργικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά 3-5 ετών και τους γονείς/συνοδούς τους, μέσα από εικαστικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης. Τα παιδιά εξερευνούν και πειραματίζονται με ποικίλα και πολλές φορές αναπάντεχα υλικά και εξοικειώνονται με χρήσιμα εργαλεία χειροτεχνίας και ζωγραφικής, αναπτύσσοντας έτσι τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες και γυμνάζοντας τα πολύτιμα χεράκια τους! Παράλληλα με τα παιδιά, εξερευνούν και οι γονείς/συνοδοί τον κόσμο της τέχνης, μιας και συμμετέχουν ενεργά κι εκείνοι στην δημιουργική διαδικασία, εμπλουτίζοντας έτσι τη σχέση τους με το παιδί και δημιουργώντας καινούργιες γέφυρες επικοινωνίας, κατανόησης και αλληλεπίδρασης.

Οι δημιουργικές δραστηριότητες που σχεδιάζει και οργανώνει η εικαστικός Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού.

Με όχημα τη δημιουργική έκφραση αφενός το παιδί θα μπορέσει:

  • να εκτονωθεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του,
  • να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του,
  • να αλληλεπιδράσει μέσα στην ομάδα,

αφετέρου ο ενήλικας γονιός ή συνοδός θα μπορέσει:

  • να “συναντήσει” το παιδί και το αντίστροφο,
  • να εκτονωθεί και να χαλαρώσει, ξεφεύγοντας από το άγχος της καθημερινότητας,
  • να δημιουργήσει μαζί με το παιδί μία καινούργια συνθήκη στη ζωή τους

Για παιδιά Δημοτικού
Από τις 3/10 και κάθε Σάββατο 12:00-13:30

Με αφορμή έναν καλλιτέχνη, μια εικόνα, μια τεχνοτροπία ή ένα υλικό, παιδιά ηλκιίας 6-11 ετών εξερευνούν τις δυνατότητές τους και δημιουργούν καλλιτεχνικά έργα που θα… μείνουν στην ιστορία! Τα παιδιά πειραματίζονται με διάφορες τεχνοτροπίες και ποικίλα υλικά και εργαλεία κι έτσι, με βιωματικό τρόπο, εξοικειώνονται με ορολογίες, καλλιτεχνικά ρεύματα, διάσημους δημιουργούς αλλά και με ολόκληρη την ιστορία της τέχνης. Παράλληλα εμπλουτίζεται ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών τα οποία, αλληλεπιδρώντας με την ομάδα, κοινωνικοποιούνται, μοιράζονται και συζητούν τις σκέψεις, τις ιδέες και τα όνειρά τους.

Οι δημιουργικές δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού, ενώ ενδείκνυνται ώστε το παιδί:

  • να εκτονωθεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του,
  • να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του,
  • να χαλαρώσει μέσα από τη δημιουργική διαδικασία,
  • να αλληλεπιδράσει και να κοινωνικοποιηθεί μέσα στην ομάδα.

Yoga για παιδιά και οικογένειες
Ένας νέος κύκλος ευεξίας και ενέργειας εγκαινιάζεται στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας: Yoga για παιδιά και οικογένειες!

Τι είναι η yoga για παιδιά;
Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που έχει αποκλειστικά ένα στόχο: να είναι τόσο διασκεδαστικό που τα παιδιά να θέλουν να έρχονται σε επαφή με τη γιόγκα ξανά και ξανά σε όποιο περιβάλλον και εάν βρεθούν!

Σε κάθε μάθημα, μέσω των στάσεων (asana) του πολεμιστή, της κόμπρας, του ήλιου και πολλών άλλων, οι συμμετέχοντες φτιάχνουν ιστορίες με ανέμους, βουνά, ανεμόμυλους, ήλιους που απλώνουν τις ηλιαχτίδες τους, γατούλες άγριες, γατούλες ναζιάρες, σκορπιούς που τσιμπούν και τόσους άλλους ακόμα ρόλους. Μεταμορφώνονται σε αντικείμενα από τη καθημερινή ζωή, γράμματα, αφηρημένα σχήματα, τεράστιους ελέφαντες που βρέχουν με τη προβοσκίδα τους και χελωνίτσες που κοιμούνται στο καβούκι τους, σε ζώα που κοιμούνται αρμονικά μεταξύ τους και για αυτό στο τέλος φωνάζουν όλοι μαζί ένα τεράστιο “Namaste” και γεμίζουν χαρά, αγάπη και αρμονία!

Μέσα από τη κίνηση και τη μίμηση τα παιδιά ζουν και αναγνωρίζουν τα συναισθήματα. Σε κάθε μάθημα διώχνουν το άγχος και μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους, τη φύση ολόκληρη και το περιβάλλον. Namaste!

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο και πραγματοποιείται από την Πιστοποιημένη Ψυχοκινητική Θεραπεύτρια Άννα Βογανάτση. Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 8 συνεδρίες (Οκτώβριο & Νοέμβριο).

Από τις 2/10 και κάθε Παρασκευή στις:
– 16:00 – 17:00 για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τον γονέα τους
– 17:15 – 18:15, για παιδιά δημοτικού με τον γονέα τους

Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής 
Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, που για πρώτη φορά γίνονται στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, έχουν ως σκοπό να εμπλουτίσουν και να δώσουν τις τεχνικές εκείνες στους ενδιαφερόμενους για να μπορούν να εκφράζουν, να σχηματοποιούν και να δίνουν τη μορφή που θέλουν σε ένα κείμενο. Με λίγα λόγια να ζωγραφίζουν με λέξεις το κείμενο που κρύβεται στην ψυχή τους.

Στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής θα εξεταστούν και θα αναλυθούν:

  • Βασικές αρχές και είδη δημιουργικής γραφής
  • Ρεύματα ευρωπαϊκής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
  • Πεζογραφία
  • Θεατρικό κείμενο
  • Ποιητικός λόγος
  • Παραμύθι
  • Κινηματογραφική και τηλεοπτική γραφή
  • Ψηφιακή αφήγηση και εκπαίδευση
  • Δημοσιογραφικό κείμενο
  • Επιμέλεια κειμένου

Εισηγητής του προγράμματος θα είναι ο Δρ. Αντώνης Γάκης, καθηγητής περιβάλλοντος, συγγραφέας, θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτης της εκπαιδευτικής θεατρικής ομάδας ΕΝ ΟΔΩ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Σάββατο 10/10 και θα συνεχιστεί τις παρακάτω ημερομηνίες: 24/10, 7/11, 21/11, ώρα 11:30-13:30. Σε κάθε δίωρο μάθημα με φυσική παρουσία του συμμετέχοντα θα γίνεται η εισαγωγή στις αντίστοιχες έννοιες και θεματικές, θεωρητικές και έμπρακτες. Στη συνέχει ο συμμετέχων θα έχει δύο εβδομάδες για να μελετήσει και να συγγράψει/δημιουργήσει τα δικά του κείμενα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων αυτών θα υπάρχει η εξ αποστάσεως επικοινωνία με τον εισηγητή και ηλεκτρονικό μάθημα 1 ώρας ανάμεσα στα μαθήματα.

Στο κόστος του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνονται 4 έντυπα βιβλία που θα μελετηθούν καθώς και το σύνολο της ψηφιακής ύλης.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλα τα προγράμματα, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2286085141 και 6983206196, ώρες 10:00-14:00 καθημερινά ή στο email info@santoriniartsfactory.gr

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη