Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τον σύλλογο “Πολίτες της Οίας”

Μετά από δύο χρόνια πολύ περιορισμένης δραστηριότητας, λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, ο σύλλογος Πολίτες της Οίας επιστρέφει δυναμικά και θέλει να μεγαλώσει τη φωνή του προς όφελος της Οίας.

Ο σύλλογος “Πολίτες της Οίας” έχει συγκαλέσει για σήμερα Παρασκευή 5/8 έκτακτη γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 στο Ναυτικό Μουσείο της Οίας και καλεί τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν. Κατά τη γενική συνέλευση θα τεθεί το θέμα της διενέργειας αρχαιρεσιών με διαδικτυακή ψηφοφορία και θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα, οι Πολίτες της Οίας αναφέρουν τα παρακάτω:

“Αγαπητά μέλη του Συλλόγου μας,

Ύστερα από μία διετία μεγάλων αλλαγών στην ζωή όλων μας, τα πράγματα σιγά αλλά σταθερά επανέρχονται σε μια καθημερινότητα που λίγο ως πολύ μας είναι γνώριμη. Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί ξανά να αντιμετωπίσουμε τόσο έντονα διακινδύνευση της ανθρώπινης ζωής.

Η πανδημία και τα μέτρα που αναγκαστικά ακολουθήσαμε ανάσχεσαν σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα του Συλλόγου. Δύσκολα και με μεγάλη προσπάθεια και επιμονή καταφέραμε με επιτυχία πέρυσι να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωσή μας στο Ναυτικό Μουσείο της Οίας, παρουσιάζοντας το έργο του Μπουλουκιού, το πρότζεκτ του για την ανάπλαση του μονοπατιού στην Αγριλιά με παραδοσιακές τεχνικές και τη βιωματική εκπαίδευση/επιστημονική έρευνα γύρω από τα τοπικά δομικά υλικά της θηραϊκής γης, και παράλληλα τη σχέση της δράσης αυτής με την αρχαιολογική ανασκαφή στην Κοίμηση της Παναγίας στη Θηρασία που κάθε χρόνο προχωρά συμπληρώνοντας τον χάρτη της προϊστορίας της Σαντορίνης.

Όπως όλοι ξέρουμε, ο Σύλλογος μας είναι παιδί μιας μεγάλης και αυθόρμητης κινητοποίησης των κατοίκων του χωριού μας, σε μια δύσκολη συγκυρία το 2013, όταν τον Αύγουστο μείναμε επί μέρες χωρίς ρεύμα.

Το πέρασμα από Κίνηση Πολιτών σε Σύλλογο κρίθηκε απαραίτητο το 2017, οπότε και πήρε νομική μορφή, με το όνομα “Πολίτες της Οίας”. Από τότε έως σήμερα, τα προβλήματα στο νησί και στο χωριό γιγαντώνονται χρόνο με τον χρόνο:

Η Οία –και όχι μόνο!– αντιμετωπίζεται πλέον ως μια μηχανή παραγωγής χρήματος, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς κανέναν σεβασμό στον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ιστορία της. Πλήθη τουριστών κατακλύζουν τα δρομάκια της, πατούν πάνω στις στέγες των σπιτιών της, φωτογραφίζονται πάνω στους τρούλους των εκκλησιών της και φεύγουν τρέχοντας έχοντας ανεβάσει την πολυπόθητη φωτογραφία στο instagram.

Ελάχιστοι είναι πια οι κάτοικοι που έχουν απομείνει στο χωριό, το οποίο μετατράπηκε σε σκηνικό που χωρίς τουρίστες/θεατές δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Όλοι μας καθημερινά νιώθουμε την πίεση και τη δυσαρέσκεια από την άναρχη τουριστική ανάπτυξη που αλλοιώνει το περιβάλλον και πλήττει ανεπανόρθωτα το πολιτισμικό κεφάλαιο του χωριού μας και όλου του νησιού. Οι μικρές παρεμβάσεις διευκολύνουν ή και λύνουν κάποια ζητήματα, πυροσβεστικά όμως, χωρίς να τολμούν τομές, κι έτσι καταλήγουν σε χρόνιες παθογένειες οι οποίες, όσο κι αν εμείς παλεύουμε να λυθούν, παραμένουν γόρδιοι δεσμοί που μας αγανακτούν και υποβιβάζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Βιώνουμε την πιο βρώμικη και ρυπαρή Οία των τελευταίων χρόνων, δυστυχώς, και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των αρμοδίων να μας πείσουν περί του αντιθέτου.

Ταυτόχρονα, σκεφτείτε και αναλογιστείτε γιατί η Οία δεν έχει ένα πολιτιστικό κέντρο, ενώ έχει τη δωρεά του κτιρίου, ώστε να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση, μια μουσική βραδιά, μια ομιλία, ή να προβληθεί μια ταινία, να φιλοξενηθεί μια έκθεση ζωγραφικής, και πόσα άλλα ών ούκ έστιν αριθμός. Το Μουσείο Μουσικών Οργάνων παραμένει για χρόνια κλειστό και απαξιωμένο και το Ναυτικό Μουσείο παλεύει να κρατηθεί με τεράστια προσπάθεια ιδιώτη. Οι πολιτιστικές ατραξιόν αρχίζουν και τελειώνουν στον τσολιά που εισπράττει τιπς έναντι φωτογραφίας μαζί του, απαξιώνοντας την ιστορική εθνική μας φορεσιά. Θλιβερά συμβάντα που ανεχόμαστε και υποφέρουμε να βιώνουμε καθημερινά.

Και βέβαια, δεν είναι μόνον αυτά, ξέρουμε πολύ καλά τα αγκάθια και τα προβλήματα της Οίας.

Αγαπητοί φίλοι, έχουμε την επιλογή να μείνουμε θεατές αυτής της θλιβερής κατάστασης και να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Όμως έχουμε και την επιλογή –και το καθήκον ως συνειδητοί πολίτες– να παλέψουμε ώστε τα πράγματα να καλυτερέψουν. Οφείλουμε να πιέσουμε και να αναγκάσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει έργο όσα εκ της θέσεώς της εντέλλεται και υποχρεούται για την Οία. Ακούμε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις από όλες τις μεριές τα ίδια σχόλια, τα ίδια παράπονα, όλοι αγανακτούν. Ωστόσο, μετά κλείνεται ο καθείς στο καβούκι του, αποτραβιέται με απογοήτευση και θλίψη, νιώθοντας αδύναμος και ανίκανος μπροστά στη λαίλαπα.

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ
ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΑΣ
ΑΝ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ
ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΟΙΑ

Σας καλούμε να συμμετάσχετε ΟΛΟΙ με όρεξη και πίστη στον Σύλλογο. Να βοηθήσει ο καθένας με την δύναμή του. Να παραμερίσει τις μικρότητες και τις αμφιβολίες και να παλέψει μαζί μας. Μόνον έτσι μπορεί να γίνει το χωριό μας όπως αξίζει να είναι, αλλά χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια και κόπος από όλους μας. Δυναμώστε τον Σύλλογο με την συμμετοχή σας και δώστε του τη δυνατότητα να ακούγεται και να παρεμβαίνει προς όφελος της Οίας και των κατοίκων της.

Για τη διευκόλυνση των διαδικασιών του Συλλόγου μας, συγκαλείται ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, με θέμα τη διενέργεια αρχαιρεσιών με διαδικτυακή ψηφοφορία μέσω της electobox, της μεγαλύτερης εταιρείας που διεξάγει ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στην Ελλάδα (περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες επί του θέματος θα δοθούν στη συνέλευση). Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα καταστεί δυνατή στο μέλλον και η παρακολούθηση και συμμετοχή των μελών σε συνελεύσεις του Συλλόγου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, στις 17.30.

Πιστεύουμε και ευελπιστούμε στη συμμετοχή όλων,

το ΔΣ του Συλλόγου Πολίτες της Οίας”

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη