Έκτακτη συνεδρίαση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca

Μέχρι να υπάρξουν νεότερες οδηγίες, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη 18/3 μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

“Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο”, ανέφερε ο Oργανισμός.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά “έναν ορισμένο αριθμό” περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

“Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο για νοσηλεία και θάνατο, με τον οποίο συνδέεται η ασθένεια, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών”, υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή των νεότερων οδηγιών από τον ΕΜΑ. Οι χώρες αυτές έρχονται να προστεθούν στη Δανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία όπου επίσης έχει ανασταλεί προληπτικά η χορήγηση του εμβολίου, έπειτα από αναφορές για περιστατικά με θρόμβους μετά τον εμβολιασμό.

Μέχρι να υπάρξουν νεότερες οδηγίες, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά
Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και μέχρι να υπάρξουν νεότερες οδηγίες, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα συνεδριάσει αύριο για το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα πως, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

“Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι”, συμπλήρωσε.

Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ σχεδιάζει να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου έχουν ανακοινώσει αρκετές χώρες. Ωστόσο, η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν επανέλαβε σήμερα πως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της Covid-19. “Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί”, δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα “θρομβοεμβολικά γεγονόντα” που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες.

“Απ’ ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων”, δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Oxford Vaccine Group: “Πολύ καθησυχαστικά στοιχεία” για την ασφάλεια του εμβολίου
“Υπάρχουν πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα”, δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει “τεράστιους κινδύνους για την υγεία” και “εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους”.

Νεότερη ενημέρωση 15/3 – ώρα 23:40
Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Σλοβενία προστέθηκαν απόψε στον μακρύ κατάλογο των χωρών που σταματούν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της νέας γνωμοδότησης του ΕΜΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη