Κακοκαιρία “Αθηνά” – Έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από την ΕΜΥ

Έντονα φαινόμενα στο Ιόνιο από σήμερα το απόγευμα, με επέκταση στα ηπειρωτικά αύριο

Καιρικό σύστημα με το όνομα “Αθηνά” (Athina) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από απόψε (6/10) το βράδυ, ξεκινώντας από τη βορειοδυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.
β. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (7/10) στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις βραδινές ώρες σήμερα τα νησιά του βορείου Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου. Αύριο, Πέμπτη θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Θεσσαλία, καθώς και η δυτική και κεντρική Μακεδονία και από το μεσημέρι, η βορειοδυτική Πελοπόννησος και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη. Επίσης, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Ειδικότερα για την Αττική, την Παρασκευή 8/10 προβλέπονται βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες  που θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Η πρώτη κακοκαιρία που “βαφτίζει” η ΕΜΥ
Η κακοκαιρία “Αθηνά” είναι η πρώτη που “βαφτίζεται” από την ΕΜΥ -κάτι που μέχρι τώρα έκανε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)- στο πλαίσιο της νέας τριμερούς επίσημης συνεργασίας των μετεωρολογικών υπηρεσιών Ελλάδας (ΕΜΥ), Κύπρου (DoM) και Ισραήλ, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET), με σκοπό την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

Από τις τρεις υπηρεσίες έχει συμφωνηθεί η ονοματοδοσία των ισχυρών καιρικών φαινομένων με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο με τα ονόματα από την ακόλουθη κοινή λίστα: Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Filippos, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Uranis, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros. Συνεπώς η επόμενη κακοκαιρία στην περιοχή θα ονομαστεί Μπάλλος και η μεθεπόμενη Κάρμελ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη