Εκθεσιακός χώρος ηφαιστειολογικών ευρημάτων προσεχώς στο διατηρητέο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Έξω Γωνιάς

Οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχοντικού κτηρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2019

Στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Έξω Γωνιάς, κινείται με εντατικούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Θήρας. Μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου, τούτο θα λειτουργήσει ως Κέντρο Τεκμηρίωσης της Γεωλογικής Ιστορίας των νησιών μας και της αρχιτεκτονικής τους κληρονομιάς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Σαντορίνη θα αποκτήσει ειδικό χώρο έκθεσης ηφαιστειολογικών ευρημάτων, τεκμηρίων και γραφιστικών απεικονίσεων για τα ηφαίστεια που διαμόρφωσαν τη Σαντορίνη και τη Θηρασία.

Το αρχοντικό κτήριο, κατασκευασμένο σε κεκλιμένο έδαφος και σε κεντρική θέση του οικισμού της Έξω Γωνιάς, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό μνημείο που αναπτύσσεται σε τρία κλιμακωτά επίπεδα. Χτίστηκε το 1889 ως ιδιοκτησία της οικογένειας Σαλίβερου και το 1962 παραχωρήθηκε στην τότε Κοινότητα Έξω Γωνιάς με τη δέσμευση ότι θα χρησιμοποιηθεί ως Κοινοτικό Κατάστημα.

Με απόφαση Υπουργού Πολιτισμού στις 5 Μαΐου του 1995, το κτήριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, αξιόλογο δείγμα αρχοντικού της νήσου Θήρας, σημαντικό για τη μελέτη της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, λόγω των ιδιαίτερων νεοκλασικών αρχιτεκτονικών και μορφολογικών στοιχείων του.

Για να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου, προηγήθηκε μακρόχρονη διαδικασία εκπόνησης μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, συντήρησης και αποκατάστασης διακόσμου) από εξειδικευμένους μελετητές καθώς και λήψη σχετικών εγκρίσεων από αρμόδιες υπηρεσίες. Το έργο, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο του 2015 από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Η σύμβαση έναρξης εργασιών υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ από τον Ιανουάριο του 2018 το έργο προχωράει με εντατικούς ρυθμούς, καθώς ξεπεράστηκαν τα κολλήματα που είχαν προκαλέσει τη διακοπή του για αρκετούς μήνες. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θήρας επιβλέπουν την υλοποίηση των εργασιών, οι οποίες υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here