ΕΕΚΦΝ: Εκτιμήσεις για 5.500 πλοία και 6 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας το 2024 στην Ελλάδα

Βασικό θέμα η λήψη μέτρων για τη μετακίνηση των επιβατών-τουριστών με τρόπο που να μη δημιουργείται συνωστισμός κατά την άφιξη και την επίσκεψή τους στα σημεία ενδιαφέροντος κάθε προορισμού

Η κίνηση της κρουαζιέρας σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων στα ελληνικά λιμάνια εκτιμάται ότι θα φτάσει κατά τη φετινή περίοδο τα 5.500 πλοία, ενώ ο αριθμός επιβατών-τουριστών θα ξεπεράσουν τα 6 εκατ., σύμφωνα με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), η οποία αξιολογώντας τα στοιχεία από τη φετινή κίνηση προβαίνει σε ενέργειες για την εξέταση επίκαιρων θεμάτων από τα αρμόδια Όργανα της Κεντρικής Διοίκησης και ιδιαίτερα από αυτό της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας. Μεταξύ των βασικών θεμάτων είναι η λήψη μέτρων για τη μετακίνηση των επιβατών-τουριστών με τρόπο που να μη δημιουργείται συνωστισμός κατά την άφιξη και την επίσκεψή τους στα σημεία ενδιαφέροντος κάθε προορισμού.

Τα θέματα που θέτει κατά προτεραιότητα η ΕΕΚΦΝ είναι τα παρακάτω:

– Η δημιουργία εθνικού σχεδίου – στρατηγικής για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
– Η πιστή εφαρμογή του συστήματος ελέγχου αφίξεων κρουαζιερόπλοιων berth allocation, με κριτήρια που θα οριστούν από τις αρμόδιες τοπικές αρχές.
– Η συνεργασία με τους εκπροσώπους των διαχειριστριών εταιρειών, για την ανάπτυξη επιπλέον σημείων ενδιαφέροντος στους σημαντικούς προορισμούς κρουαζιέρας.
– Η αύξηση των τελών λιμένων θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, με προειδοποίηση των χρηστών τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την έναρξη εφαρμογής των.
– Η βελτίωση των υποδομών όπου απαιτείται, με γνώμονα τη διατήρηση του χαρακτήρα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του προορισμού.

Κρουαζιερόπλοιο
Photo by Dominik Riesen on Unsplash

– Τα μέτρα για την προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος τα οποία αποτελούν κορυφαία επιδίωξη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας και υπάρχει στήριξη στις προσπάθειες μειώσεως του διοξειδίου του άνθρακα, με τη χρήση νέων καυσίμων  φιλικότερων στο περιβάλλον. Στο κλίμα αυτό και η επιδίωξη εγκατάστασης στους λιμένες συστήματος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για την τροφοδότηση των πλοίων, με στόχο την προστασία των κατοίκων που ζουν περιμετρικά του χώρου αυτού, όπου με τον τρόπο αυτόν δεν θα επιβαρύνονται από τις αναθυμιάσεις που προκαλούνται από τη λειτουργία των μηχανών.
– Η προστασία των επιβατών-τουριστών από τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, με την κατασκευή αιθουσών παραμονής στους λιμένες, καταλλήλως  κλιματιζόμενων.
– Οι μεθοδεύσεις τρόπων ελέγχου των αφίξεων των πλοίων στους λιμένες με μεγάλη κίνηση, προκειμένου να αποφεύγεται συνωστισμός και ταλαιπωρία των επιβατών-τουριστών στα διάφορα στάδια μετακινήσεώς των στα ενδιαφέροντα της ευρύτερης  περιοχής κάθε προορισμού.

Αναφορικά δε με την σημασία του κλάδου και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία των 60 και πλέον προορισμών κρουαζιέρας στην ελληνική επικράτεια, καθώς και την εθνική οικονομία, η ΕΕΚΦΝ σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα παρακάτω:

– Τις απευθείας δαπάνες των επισκεπτών κατά τις επισκέψεις τους στην τοπική αγορά.
– Τη στήριξη του εμπορίου από προμήθειες υλικών, τροφίμων, κυρίως ελληνικών  προϊόντων, καυσίμων κλπ, καθώς επίσης επισκευές, συντηρήσεις, ανακαινίσεις πλοίων κλπ.
– Τα αυξημένα οφέλη από την ανάπτυξη του homeporting (υπηρεσίες, αεροδρόμια,  ξενοδοχεία).
– Την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στη χώρα μας.
– Τα λιμενικά τέλη, τα τέλη επιβατών, καθώς και αυτά για την εφαρμογή των απαιτήσεων που προβλέπονται από την Διεθνή Σύμβαση SOLAS για την ασφάλεια (security) ISPS Code.
– Τις δαπάνες για την παραλαβή στερεών και υγρών αποβλήτων και καταλοίπων.
– Τις δαπάνες στα μέσα μεταφορών.
– Τις δαπάνες προσωπικού των τουριστικών γραφείων.
– Τα πολλή σοβαρά οφέλη από την απασχόληση εργατικού δυναμικού στις ναυπηγοεπισκευαστικές βάσεις του Πειραιά και των άλλων μονάδων στην ευρύτερη  περιοχή, αλλά και μακρύτερα, όπως στην Χαλκίδα και τη Σύρο, που προσφέρει ο κλάδος με τις αναγκαίες εργασίες επισκευών και συντηρήσεων των πλοίων. Στο σημείο αυτό  τονίζεται ότι, θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή και το ενδιαφέρον των αρμοδίων φορέων για την ανάπτυξη των μονάδων αυτών.

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για την ομαλή λειτουργία του κλάδου σε κάθε φάση ενεργειών, η Ένωση και τα Μέλη της επιδιώκουν τη συνεργασία με τις Αρχές διοίκησης και διαχείρισης των λιμένων, καθώς και με τους αρμόδιους παράγοντες της Κεντρικής Διοίκησης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη