Εκτοξεύθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της SpaceX προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι Aμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ εκτοξεύθηκαν χθες (30/5) από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα επιβαίνοντες σε πύραυλο της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η NASA μία τόσο πολύτιμη αποστολή. Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από αμερικανικό έδαφος.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ απογειώθηκε στις 15:22 τοπική ώρα (22:22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA. Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000 χλμ/ώρα και λίγα λεπτά αργότερα προσεδαφίστηκε όρθιος πάνω σε πλατφόρμα στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό και αποκολλήθηκε με τη σειρά του λίγο αργότερα.

Στη συνέχεια, η SpaceX ανακοίνωσε ότι το Dragon βρίσκεται στην σωστή τροχιά για να φθάσει στον ΔΔΣ και μετά από “καταδίωξη” 19 ωρών, αναμένεται να συνδεθεί με αυτόν σήμερα στις 17:29 ώρα Ελλάδας.

Νεότερη ενημέρωση 31/5 – ώρα 21:00
Το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου και προσδέθηκε χωρίς προβλήματα, λίγα λεπτά νωρίτερα από το αρχικό πρόγραμμα, μεταφέροντας τους δύο αστροναύτες της NASA. Περίπου τρεις ώρες αργότερα και έπειτα από σειρά ελέγχων, η πόρτα άνοιξε και οι δύο παιδικοί φίλοι βρέθηκαν μαζί με τους τρεις αστροναύτες που βρίσκονταν ήδη στον Σταθμό, έναν Αμερικανό και δύο Ρώσους.

Από τη διακοπή των αποστολών των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, ρωσικοί πύραυλοι έστελναν τους Αμερικανούς αστροναύτες στον ΔΔΣ. Η NASA ανέθεσε στην SpaceX την κατασκευή ενός νέου διαστημικού “ταξί” και, αν η παρούσα αποστολή, η οποία είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, αποδειχθεί ασφαλής, οι Αμερικανοί δεν θα εξαρτώνται πλέον από τους Ρώσους για να φθάσουν στο Διάστημα.

Η SpaceX έχει δεσμευθεί προς την NASA για έξι διαδρομές προς και από τον ΔΔΣ, με τέσσερις επιβαίνοντες αστροναύτες, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο συμβολαίου με την εταιρεία του Έλον Μασκ. Η εταιρεία μετέφερε ήδη φορτία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2012, αλλά είναι η πρώτη φορά που η NASA της εμπιστεύτηκε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει: τους αστροναύτες της.

“Δυσκολεύομαι να μιλήσω, δουλεύουμε 18 χρόνια με αυτόν τον στόχο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι εκπληρώθηκε”, δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Έλον Μασκ στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι μετά την επιτυχημένη χθεσινή εκτόξευση. Για τον οραματιστή αυτόν επιχειρηματία, με εμμονή για τον κόκκινο πλανήτη, πρόκειται “για το πρώτο στάδιο του ταξιδιού μας για να εγκαταστήσουμε πολιτισμό στον Αρη και να κάνουμε την ανθρωπότητα πολυπλανητικό είδος”.

Η πρώην start-up νίκησε την Boeing, στην οποία είχε επίσης ανατεθεί από την NASA η αποστολή μεταφοράς αστροναυτών προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ομως το Starliner, η “κάψουλα” της Boeing, απέτυχε τον περασμένο Δεκέμβριο στην μη επανδρωμένη δοκιμαστική της πτήση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και NASA


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη