Έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 για το Ν. Αιγαίο

Με αυξημένους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 285,4 εκατ. ευρώ

Ως ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και προοπτικής που έρχεται να υπηρετήσει και να εκφράσει τη σημερινή ταυτότητα του Νοτίου Αιγαίου, μια ταυτότητα υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης, παρουσίασε το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2021- 2027, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Γιώργος Χατζημάρκος, ανοίγοντας τη σημερινή, πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής, που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου για το Νότιο Αιγαίο, μιας προγραμματικής περιόδου σημαντικά αυξημένων ευρωπαϊκών πόρων, ύψους 285,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο κος Χατζημάρκος έδωσε το στίγμα της λειτουργίας όλων των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Προγράμματος, τονίζοντας ότι εκφράζουν το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας, “αυτό το οποίο βάζει μπροστά τη λογική και όχι το θυμικό, αυτό που λειτουργεί με σχέδιο και όχι πυροσβεστικά, με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα”.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης συνεδρίασε σήμερα (21/10) στη Ρόδο, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, με την συμμετοχή των 39 τακτικών μελών της Επιτροπής και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ο κος Χατζημάρκος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, μίλησε για μια μεγάλη μέρα για τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα αντίληψη με την οποία διοικούνται πλέον τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Με αναφορές στα καινοτόμα παραδείγματα της Αστυπάλαιας, της Τήλου, της Χάλκης, της Νάξου, της Σύρου και της Ρόδου, μίλησε για “νησιά πρώτης γραμμής” και πρόσθεσε ότι αυτή τη νέα ταυτότητα του Νοτίου Αιγαίου έρχεται να υπηρετήσει και να εκφράσει το νέο ΠΕΠ.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Νότιο Αιγαίο δεν είναι απλά ένας χρηματοδοτικός οργανισμός. Είναι οικογένεια, που δίνει την δυνατότητα σχεδιασμού ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα που έδωσε η Περιφέρεια για να αλλάξουν τα κριτήρια κατάταξης των Περιφερειών, ώστε το Νότιο Αιγαίο να αυξήσει σημαντικά το ύψος του νέου ΠΕΠ.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους των νησιών, που είχε ως αποτέλεσμα τις θεαματικές επιδόσεις στην υλοποίηση του τρέχοντος Προγράμματος και στην απορρόφηση των πόρων, δεδομένου και του ότι το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ελλάδα, μεταξύ των 13 Περιφερειών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Σημειώνεται πως το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2021 – 2027, ύψους 285,4 εκ. €, είναι ένα από τα πρώτα που εγκρίθηκαν για τη χώρα μας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης παρουσιάστηκε η εξειδίκευση των πρώτων δράσεων, ο προγραμματισμός των προσκλήσεων για το επόμενο διάστημα και τα κριτήρια για την αξιολόγηση και την επιλογή πράξεων προς ένταξη και υλοποίηση.

Προτεραιότητα δίνεται σε μεταφερόμενα ή συνεχιζόμενα έργα, έργα δηλαδή που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αλλά και εκεί όπου υπάρχουν ώριμα έργα.

Ήδη σε λίγες μέρες θα γίνει η δημοσιοποίηση των τεσσάρων πρώτων προσκλήσεων, συνολικού ύψους 18 εκ. ευρώ, με τις οποίες το Πρόγραμμα θα μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης και θα φέρουν άμεσα τις πρώτες δαπάνες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσκλήσεων, μέχρι τον Μάιο του 2023 προγραμματίζεται η δημοσίευση 26 προσκλήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 67 εκ. ευρώ, ενεργοποιώντας σχεδόν το ένα τέταρτο των πόρων του Προγράμματος.

Σημειωτέον ότι πέρα από τους πόρους του νέου ΠΕΠ, τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα ωφεληθούν και μέσω των Τομεακών Προγραμμάτων (το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Πρόγραμμα Πολιτική Προστασία, το Πρόγραμμα Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή, το Πρόγραμμα Μεταφορές), των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φυσικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου που λήγει στις 31/12/2023, έχει ήδη ολοκληρωθεί με ποσοστό απορρόφησης 105,5%.

Ειδικότερα, από την έναρξη του Προγράμματος μέχρι σήμερα:

  • έχουν ενταχθεί 4.519 έργα και δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 264,1 εκ. €
  • οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί φτάνουν συνολικά σε 230,7 εκ. € και
  • οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες φτάνουν σε 163,3 εκ. €, με ποσοστό απορρόφησης 105,5%

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη