Τόκιο: Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη σκιά της πανδημίας

Με μια τελετή έναρξης που χαρακτηρίστηκε από απλότητα και πίστη στην παράδοση, αθλητές από όλο τον κόσμο παρέλασαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, εκπροσωπώντας τα έθνη τους, για πρώτη φορά με τα χαμόγελά τους κρυμμένα πίσω από τις μάσκες και με τις περισσότερες χώρες έχοντας εκπροσώπηση από άνδρες και γυναίκες σημαιοφόρους. Όπως συνέβη με την Ελλάδα, που μπήκε πρώτη στο στάδιο, με σημαιοφόρους την Αννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια.

Οι Αγώνες ξεκίνησαν με πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με μια στιγμή απόλυτης σιωπής, προς τιμήν όσων έχασαν τη μάχη από την Covid-19.

Παρά την απουσία θεατών στο στάδιο, η τελετή έναρξης σηματοδότησε την ενότητα του κόσμου, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και ελπίδας, που μεταφέρθηκε σε ένα κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν την έναρξη της μεγαλύτερης παράστασης στον αθλητισμό, μέσα από τις τηλεοράσεις του.

Στο πνεύμα της ιαπωνικής παράδοσης, και συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν, τους τωρινούς Αγώνες με εκείνους του 1964, οι διοργανωτές παρουσίασαν γιγαντιαίους ξύλινους δακτυλίους που μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών φαναριών χαρτιού. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο. Τα δαχτυλίδια φτιάχτηκαν από ξυλεία από δέντρα που αναπτύχθηκαν από τους σπόρους που έφεραν αθλητές από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα έθνη στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν από το Τόκιο, το 1964.

Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας τον Σεπτέμβριο του 2013. Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορονοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.

Η Ιαπωνία είχε διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ηχώ των Αγώνων του 1964, οι οποίοι σηματοδότησαν η επιστροφή της χώρας στην παγκόσμια σκηνή μετά την καταστροφική ήττα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά αυτή τη φορά δείχνει την ανάκαμψή της από τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση του 2011.

Υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.

Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο άνοιξε επισήμως με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο να κηρύσσει, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, την έναρξη των Αγώνων της 32ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.

Ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας, την οποία μετέφεραν έξι αθλητές: ένας από κάθε μία εκ των πέντε ηπείρων, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ. Οι έξι αθλητές παρέδωσαν τη σημαία σε εργαζόμενους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καθημερινής μάχης κατά του κορονοϊού και ακολούθησε η έπαρση της σημαίας με τους πέντε κύκλους, υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου, που συνέθεσε ο Σπύρος Σαμαράς, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά. Τον Ύμνο τραγούδησε χορωδία μαθητών από το Τόκιο και τη Φουκουσίμα.

Ο βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο άναψε από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα. Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε το βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8/8.

Στον απόηχο της τελετής έναρξης, εκατοντάδες διαδηλωτές που έφεραν πλακάτ που έγραφαν “οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες” διαδήλωσαν γύρω από τον χώρο. Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκές χειρουργικές μάσκες, φώναζαν “Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες” καθώς βάδιζαν. Μόνο το ένα τρίτο των Ιαπώνων έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίων, κάτι που προκαλεί ανησυχίες ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν μια εκδήλωση σούπερ-μετάδοσης. Περισσότερα από 100 άτομα που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς έχουν ήδη δοκιμαστεί θετικά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη