“Ένας άνω-κάτω κόσμος” από κολάζ στην Οία

Μια βόλτα στον υπερρεαλισμο και στην τέχνη του κολάζ

Το Oia Vineyart φιλοξενεί στους χώρους του την τελευταία για τη φετινή εικαστική περίοδο έκθεση, με τίτλο “Ένας άνω-κάτω κόσμος”. Η καλλιτέχνις Ζωή Κόντου παρουσιάζει μια σειρά κολάζ, μέσω των οποίων αποπειράται να αιχμαλωτίσει τους επισκέπτες στον σουαρελιστικό της κόσμο.

Ένα τοπίο αινιγματικό, ένα τοπίο συνθέσεων, ένα τοπίο που αποσυντονίζει τη λογική ως οφείλει η τέχνη αυτή. Η Ζωή Κόντου αποτυπώνει την καθημερινότητα και τον συναισθηματικό της ορίζοντα μέσω ετερογενών στοιχείων, αποδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις ανακατατάξεις της κοινωνίας σε ανθρώπινο επίπεδο. Παρουσιάζοντας αυτή τη σειρά κολάζ, η Ζωη Κόντου -με καυστική και οξυδερκή διάθεση- αντιστέκεται σε μια στατική κοινωνία που προβάλει το βαρετό και το σύνηθες ως κατεστημένο.

Ιστορικά, με το κολάζ οι ντανταϊστές προσπάθησαν να πλήξουν τις παραδοσιακές καλλιτεχνικές αξίες. Απο τον Πικάσο και τον Μπρακ στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την καταλυτική συμβολή του Ερνστ, τα κολάζ χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία πολιτικής τέχνης και υπάρχουν ως σήμερα αντανακλώντας τις αλλαγές της κοινωνίας μέσω της δημιουργίας φανταστικού περίγυρου.

Η ίδια αναφέρει:

“Πάντα με γοήτευε η αισθητική παλαιότερων δεκαετιών , όλων των καλλιτεχνικών  μέσων, ιδιαίτερα της ασπρόμαυρης φωτογραφιας.

Η έμπνευση για την δημιουργία των έργων μου, αντλείται απο σκηνές, χρώματα, παραστάσεις της καθημερινής ζωής καθώς και εικόνες του ψηφιακού κόσμου. Νιώθοντας μεγάλη ελευθερία στο να συνδυάζω μοτίβα, φωτογραφίες, γκραβούρες, προσπαθώ να αναμείξω το παλιό με το σύγχρονο για να δημιουργήσω υπερρεαλιστικά τοπία ενός φανταστικού κόσμου. Το 2018 ανακάλυψα έναν καινούριο χώρο έκφρασης μέσω των κοινωνικών δικτύων, και συγκεκριμένα το Instagram, μέσω του οποίου δημιουργώ κολάζ συνδυάζοντας εικόνες με κινούμενα σχέδια (GIFS)”.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη