Βυθισμένος Θαλασσίτης 2016Το 2009 η Γαία Οινοποιητική ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα. Βύθισε στη θάλασσα, ανοικτά από το Καµάρι της Σαντορίνης, περίπου 500 φιάλες Θαλασσίτη, οι οποίες αφέθηκαν να παλαιώνουν εκεί κάτω, σε ιδανικές συνθήκες σταθερής θερµοκρασίας, µακριά από το φως και την όποια επίδραση του οξυγόνου. Έκτοτε, το ίδιο εγχείρημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα, σε βάθος 20 μέτρων, να έχει σχηµατιστεί ένα “υποβρύχιο κελάρι” που φιλοξενεί τέσσερις διαφορετικές εσοδείες, σε διαφορετική χρονική στιγμή παλαίωσης.

Από την πρώτη εσοδεία που βυθίστηκε, αυτή του 2009, µόλις τρεις φιάλες µπόρεσαν να γυρίσουν στην επιφάνεια, ενώ από τις εσοδείες του 2010 και του 2011 επέζησαν 258 και 141 φιάλες αντίστοιχα. ∆υστυχώς το µεγάλο βάθος βύθισης (περίπου 30 μ. τότε) µείωσε τις φιάλες από τις εσοδείες του 2012 και του 2013 από ένα σύνολο 1050 φιαλών σε µόλις 37 (4 φιάλες από το 2012 & 33 από το 2013)!

Στην πορεία, οι άνθρωποι της Γαίας άλλαξαν το βάθος εναπόθεσης αλλά και τις συνθήκες πωµατισµού και βύθισης. Τα αποτελέσµατα ήταν εντυπωσιακά. Από τις εσοδείες του 2014 και του 2015 ήρθαν στην επιφάνεια 400 και 407 φιάλες αντίστοιχα, ενώ από την πλέον πρόσφατη, αυτή του 2016 αναδύθηκαν 497 άθικτες και συγκλονιστικές φιάλες…

Βυθισμένος Θαλασσίτης 2016

Όπως σε κάθε προηγούµενη εσοδεία, το αποτέλεσµα της 4ετούς, πλέον, παραµονής στο υγρό κελάρι είναι εντυπωσιακό. Το κρασί έχει µια καπνιστή αρωµατική διάσταση µε νότα υδρογονανθράκων. Η γεύση του έχει µαλακώσει εντυπωσιακά, παραπέµποντας σε ένα εξελιγµένο κρασί, ενώ το χρώµα του φανερώνει ακόµα µια απατηλή νιότη, καθώς ταυτόχρονα κάθε διάσταση οξείδωσης είναι εντελώς απούσα. Μιλάμε για ένα σπάνιο “υβριδικό” κρασί που ελίσσεται ανάµεσα στον νέο, αλλά ταυτόχρονα εξελιγµένο χαρακτήρα.

O Βυθισμένος Θαλασσίτης είναι ένα σπάνιο κρασί, το οποίο κάθε συλλέκτης θα εκτιμούσε! Mπορείτε να το βρείτε και να το παραγγείλετε εδώ.

Προτάσεις Σερβιρίσματος: Πριν το απολαύσετε, συστήνεται ένα πέρασµα σε ευρύχωρο decanter για τουλάχιστον 30-60 λεπτά, ώστε το κρασί ν’ αναδείξει τον πολύπλοκο χαρακτήρα και το γευστικό του βάθος. Απολαύστε το στους 10°C με θαλασσινά, ψάρια, οστρακοειδή ή ακόμα και λεμονάτο αρνί και γενικά με γεύσεις μέτριας έντασης, όπου υπερισχύουν οι γεύσεις του αλμυρού, του ξινού ή του λαδιού.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here