Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, όπως ενημέρωσε κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. “Φαίνεται ότι ουσιαστικά υπάρχει έλεγχος της επιδημίας, η οποία προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Τα μέτρα που ελήφθησαν την 6η Φεβρουαρίου έχουν δείξει μία σαφή μείωση της μεταδοτικότητας και αυτά που ελήφθησαν στις 11 Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα αν συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση της μετάδοσης”, ανέφερε.
Ο κύριος Μαγιορκίνης έκανε λόγο για τοπικές εξάρσεις που παρατηρούνται στη χώρα και είπε ότι η κυρία οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι, ο συγχρωτισμός σε αυτούς για αρκετή ώρα και χωρίς μάσκα.
Με τη σειρά της και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διασπορά του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους, η οποία παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. “Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, η διασπορά είναι ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος από την εργασία στο σπίτι. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι επειδή συναντούμε τους ίδιους συναδέλφους μας καθημερινά αυτοί δεν συναντούν άλλους ανθρώπους” τόνισε, ενώ για μια ακόμη φορά μίλησε για τη μεγάλη σημασία της μάσκας στον περιορισμό του ιού. “Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό της καλής χρήσης της μάσκας, τόσο καλύτερος και ο έλεγχος των νέων μολύνσεων” σημείωσε.
Ο κος Μαγιορκίνης ανέφερε ότι υπάρχει μία ήπια πίεση στο σύστημα Υγείας, παρότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκαν λιγότερο οι ΜΕΘ σε ποσοστό 12% και επισήμανε ότι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μείωση των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Σε αυτό θα συμβάλει και η διαδικασία του εμβολιασμού για την οποία θα γνωρίζουμε μέσα στο Μάρτιο ποια θετική επίδραση θα έχει και στην μετάδοση του ιού στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης πως ο χαμηλότερος αριθμός τεστ λόγω της κακοκαιρίας οδήγησε σε χαμηλότερο αριθμό νέων διαγνώσεων εκείνες τις ημέρες αλλά αυξημένο αριθμό της θετικότητας, ο όποιος άγγιξε το 3%, καθώς όσοι προσήλθαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού εν μέσω κακοκαιρίας είχαν περισσότερες πιθανότητες για θετική διάγνωση.
Και εκείνη έκανε λόγο για σταθερή επιδημιολογική εικόνα, σημειώνοντας ότι πλέον έχουμε κατά μέσο όρο 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, 10 ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σήμερα σε όλη τη χώρα γύρω στα 10.500. Ωστόσο ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις της Μ. Βρετανίας και της Ν. Αφρικής συνεχίζουν να καταγράφονται στη χώρα μας. “Πλέον έχουμε 700 κρούσματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου σε 32 περιφερειακές ενότητες και αυτό δείχνει ότι υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης του στελέχους στην κοινότητα” τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, περιοχή η οποία μπήκε σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, τονίζοντας ότι εκεί φαίνεται πως υπάρχει μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους της Ν. Αφρικής, για την οποία, όπως είπε, δεν είναι σίγουρα αποτελεσματικό το εμβόλιο.
Για την Αττική είπε ότι η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη αν εξαιρέσει κάποιος την Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική υπολογίζονται στα 5.500 και “ο δείκτης Rt είναι κάτω από 1 κάτι το οποία δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ