21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενεργοποίηση των δορυφόρων λογαριασμών για τον τουρισμό ζητά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Συστήνεται Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού - Χ. Θεοχάρης: "Στροφή στην ποιότητα, στη βιωσιμότητα και στην πράσινη ανάπτυξη"

Share

Στη Ρόδο βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των περιφερειών για την σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού και την γενικότερη εξέλιξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού είναι ένας νέος θεσμός που εγκαινιάζει το υπουργείο και για πρώτη φορά θα συνεδριάσει στα τέλη Οκτωβρίου. Όπως μάλιστα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού σε ραδιοφωνική εκπομπή, το πλάνο προβλέπει την ανά δίμηνο σύσκεψη στο υπουργείο παρουσία των 13 Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού, με στόχο την χάραξη της τουριστικής πολιτικής.

Η συνάντηση έγινε σήμερα (16/9) το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, με τον Περιφερειάρχη να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την πολιτική που ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης πενταετούς θητείας της, καθώς και γι ατο νέο τριετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο κατά τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά τους, οι κύριοι Θεοχάρης και Κόνσολας παρουσίασαν τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού και τους άξονες γύρω από τους οποίους δομείται το υπό κατάρτιση εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού στη Ρόδο και αφού χαιρέτισε την ίδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, έκανε λόγο για θετική αποτίμηση της τουριστικής σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων ο κος Χατζημάρκος ανέφερε ότι:

“Τα στοιχεία αυτής της σεζόν δείχνουν ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, με την έννοια ότι ερχόμαστε μετά από μια τριετία με πολύ υψηλά, συνεχή ρεκόρ που, πολύ φυσιολογικά, θα περίμενε κανείς να έρθει και μια “διόρθωση”. Η “διόρθωση” δεν έχει έρθει, η σεζόν μπορεί να κλείσει και πάλι με άνοδο, αλλά όπως και να κλείσει, θα είναι η καλύτερη ή η δεύτερη καλύτερη στην ιστορία μας.

Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι κρατάμε δυνάμεις σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Αν αυτό είχε συμβεί μόνο μια χρονιά, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι αποτέλεσμα συγκυρίας. Συμβαίνει, όμως για τέταρτη συνεχή χρονιά και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι συμπατριώτες μας, όλοι όσοι υπηρετούν τον τουρισμό, σε όλα τα νησιά, οφείλεται στο ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται”. 

Ο κος Χατζημάρκος ζήτησε επίσης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού την ενεργοποίηση των δορυφόρων λογαριασμών για τον τουρισμό, ένα πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των πέραν πάσης αμφισβήτησης στατιστικών δεδομένων, την παραγωγή αξιόπιστων στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και που θα αποτυπώνουν την ακριβή συνεισφορά κάθε περιοχής στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας.

[adning id="140783"]

Χ. Θεοχάρης: “Στροφή στην ποιότητα, στη βιωσιμότητα και στην πράσινη ανάπτυξη”
Ο Υπουργός Τουρισμού κος Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Ρόδο και δήλωσε:

“Βρισκόμαστε στην Περιφέρεια – πρωτεύουσα του τουρισμού, όπως επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Ο Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα των δορυφόρων λογαριασμών που, με τον υφυπουργό Τουρισμού, ήταν αυτό που από την πρώτη στιγμή μας απασχόλησε. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για να προχωρήσουμε σε αυτό που είναι αυτονόητο. 

Θέλουμε ο τουρισμός να κάνει τη στροφή στην ποιότητα, στη βιωσιμότητα και στην πράσινη ανάπτυξη και αυτό το βλέπω να γίνεται πράξη στη Ρόδο. Το Υπουργείο βάζει τρεις άξονες: 

Πρώτον, συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, δεύτερον, γρήγορα αντανακλαστικά για να λύνουμε τα προβλήματα όσο γίνεται πιο γρήγορα και τρίτον, μακρόπνοος σχεδιασμός. Δεν πρέπει να κάνουμε τα πράγματα τυχαία ή να ανταποκρινόμαστε σε εξωτερικά ερεθίσματα που δεν θα είναι πάντα θετικά, αλλά να έχουμε στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι αλλαγές που συντελούνται στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και η κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει τις τουριστικές τάσεις.

Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, η συνεργατική διακυβέρνηση είναι ένα άξονας στρατηγικός που πρέπει να τον επανεξετάσουμε για να δούμε πώς θα συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα μεταξύ τους. 

Χαίρομαι γιατί είδα πνεύμα συναντίληψης, που θα μετατρέψουμε σε μια πρακτική συνεργασία σύμπραξης και τελικού αποτελέσματος. Ο Περιφερειάρχης, στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ θα βρει τους συμμάχους για να συνεχίσει το στρατηγικό πλάνο του για τη νέα τριετία που μας παρουσίασε”. 

Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της κατάρτισης, για το οποίο τόνισε ότι δεν πρέπει να περιορίζεται στους εργαζόμενους αλλά να επεκτείνεται και στους επιχειρηματίες του τουρισμού, με δεδομένο ότι ο ελληνικός τουρισμός βασίζεται κατά κύριο λόγο στους μικρομεσαίους και στις οικογενειακές επιχειρήσεις, με σκοπό την προσφορά αυθεντικής εμπειρίας στους επισκέπτες, που αποτελεί και το όχημα της ανταγωνιστικότητας.

Μ. Κόνσολας: Ψηλά ο πήχης για την τουριστική επένδυση και κατάρτιση
Σε θέματα που αφορούν το πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ενώ πρόσθεσε ότι το Υπουργείο προτίθεται να ενσωματώσει το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό, στο υπό εκπόνηση εθνικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Ο κ. Θεοχάρης έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά την τουριστική επένδυση και κατάρτιση. Η Ρόδος θα καταστεί ένα πολύ σημαντικό κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης για τη Μεσόγειο και ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε όλα τα επίπεδα. Το σχετικό νομοθέτημα για την αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στην Ελλάδα θα κατατεθεί μέχρι τα Χριστούγεννα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου θα ενταχθεί και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών, για την παραγωγή τεκμηρίων πολιτικής.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και τη σύσταση και λειτουργία την Σχολής Ξεναγών στη Ρόδο, ενώ ο Υπουργός έχει δώσει τις κατευθύνσεις για την ανασύνθεση των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού προκειμένου αυτές να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και τις ανάγκες της περιοχής και να συνδέσουν την πολιτική του Υπουργείου με τις πολιτικές των Περιφερειών και των Δήμων, σε κάθε γωνιά της χώρας. Η συνεργασία είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά”. 

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη