13.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ενημέρωση για τα διαδικαστικά του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Share

Με αφορμή την πλήρη εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνοψίζει, διευκρινίζει και ενημερώνει για τα παρακάτω:

“Από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 ξεκίνησε η πλήρης εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις όλων των νησιών της επικράτειας, πλην Κρήτης, Ευβοίας και Λευκάδας. Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

1. Επιχειρήσεις

Όλες οι επιχειρήσεις των Κυκλάδων, όπως και όσες διατηρούν έδρα στο σύνολο της νησιωτικής χώρας, έχουν τη δυνατότητα υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής για επιδότηση του μεταφορικού κόστους.

Για την επιδότηση των δαπανών μεταφοράς προϊόντων, οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν αρχείο των σχετικών παραστατικών (φορτωτική, τιμολόγια και ναύλους επαγγελματικού οχήματος – στην περίπτωση ιδιομεταφοράς.

Α. Για τις επιχειρήσεις των νησιών που είχαν λάβει μέρος στην πιλοτική φάση ξεκίνησε ήδη από τη Δευτέρα 7/1/2019 η Β’ περίοδος υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης (για παραστατικά από 1/7/2018 έως 31/12/2018), με λήξη υποβολών 15/2/2019.

Προσοχή: Η έναρξη υποβολών αιτήσεων χρηματοδότησης για παραστατικά του 2019 θα ανακοινωθεί σε επόμενο χρόνο.

Β. Για τις επιχειρήσεις των νησιών που δεν ανήκαν στην πιλοτική φάση, αλλά υπάγονται στο μέτρο από 7/1/2019:

Η επιδότηση του μεταφορικού κόστους (το επονομαζόμενο Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους ή Α.ΝΗ.ΚΟ) θα αποδίδεται στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα νησιά και είναι εγγεγραμμένες στο αντίστοιχο νησιωτικό επιμελητήριο. Το μέτρο αφορά τους κλάδους εμπορίου, μεταποίησης, τουριστικών καταλυμάτων. Το Α.ΝΗ.ΚΟ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Δικαιούχοι – επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι όσες εμπίπτουν στη κατηγορία “πολύ μικρή”, “μικρή”, “μεσαία” βάσει των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ν. 4308/2014).

Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται να λάβουν μέρος στην δράση του Μεταφορικού Ισοδύναμου υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής χρησιμοποιώντας τους κωδικούς εισόδου του TAXIS.

Η εγγραφή και η είσοδος στην εφαρμογή, γίνεται από εδώ.

Διευκρινίσεις

Η συγκεντρωτική κατάσταση από τη μεταφορική ή ναυτική εταιρία αποτελεί έγγραφο ισοδύναμο με τις επιμέρους φορτωτικές ή συμπληρωματικό των φορτωτικών ή των ναύλων ως προς την άντληση δεδομένων για την ορθή συμπλήρωση των απαραίτητων πεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) για τον υπολογισμό της χρηματοδότησης, το οποίο διακρατεί ο δικαιούχος ή προαιρετικά επισυνάπτει στην αίτηση χρηματοδότησης.

Προς διευκόλυνση των δικαιούχων, εφόσον διαθέτουν συγκεντρωτικές καρτέλες ή πολλές φορτωτικές με ίδιο δρομολόγιο (π.χ. Νάξος – Πειραιάς), μπορούν να δημιουργήσουν συγκεντρωτική εγγραφή στο ΠΣ αθροίζοντας αντιστοίχως τα μεταφερόμενα είδη (δέματα, παλέτες, βάρος χύδην) καθώς και την καθαρή και τη μεικτή αξία και να τα συμπληρώσουν στο αντίστοιχο πεδίο.

Παραστατικά που δεν είναι εξοφλημένα κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, μπορούν να συμπεριληφθούν στην επόμενη αίτηση χρηματοδότησης που αφορά στο ίδιο έτος, εφόσον έχουν πλέον εξοφληθεί πριν την υποβολή αυτής.

[adning id="140783"]

2. Κάτοικοι νησιών

Το μέτρο αφορά ουσιαστικά την επιδότηση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί που διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ και η φορολογική κατοικία του/της υπεύθυνου υποβολής φορολογικής δήλωσης ή της/του συζύγου αυτού/ής στο μητρώο της ΑΑΔΕ βρίσκεται σε νησί που εφαρμόζεται η δράση. Δικαιούχοι είναι και το ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί προσωρινά σε νησί εφαρμογής της δράσης.

Υποβολή αίτησης πιστοποίησης για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου: Ο κάθε δικαιούχος, δηλαδή νοικοκυριό (ωφελούμενη μονάδα), πρέπει να υποβάλει αίτηση πιστοποίησης και να εγγραφεί στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσα από την εφαρμογή από το πρόσωπο που υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας χρησιμοποιώντας του κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet. Εφόσον πιστοποιηθεί ως ωφελούμενη μονάδα, ο αιτών ενημερώνεται για το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) και το μέγιστο αριθμό των εισιτηρίων που αντιστοιχεί στην ωφελούμενη μονάδα.

Για εγγραφή/υποβολή αίτησης κλικ εδώ

Επιλεξιμότητα εισιτηρίων: Κατά την έκδοση εισιτηρίων ο δικαιούχος θα πρέπει να επιδείξει στον υπάλληλο του πρακτορείου τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) τον οποίο έχει λάβει κατά την αρχική εγγραφή του στο πληροφοριακό σύστημα του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος του πρακτορείου θα καταχωρήσει στο σύστημά του τον Μ.Α.Ν., καθώς και το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου. Ο δικαιούχος επιμελείται ώστε το εισιτήριο να αναγράφει τα προσωπικά του στοιχεία, όπως είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μ.Ι.

Κατά τα λοιπά η διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου είναι η ίδια. Αφού πραγματοποιηθεί το ταξίδι, ο δικαιούχος μπορεί να ενημερωθεί μέσα από το λογαριασμό του στο πληροφοριακό σύστημα του μέτρου Μ.Ι. εάν το ταξίδι είναι επιλέξιμο, καθώς και το Α.ΝΗ.ΚΟ. το οποίο θα πιστωθεί στον λογαριασμό IBAN που δηλώθηκε κατά την υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις δίνονται από την ιστοσελίδα του Μεταφορικού Ισοδύναμου.”

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη