17.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενημέρωση για τον νέο εχθρό της ελιάς βακτήριο Xylella fastidiosa

Share

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει τους φυτωριούχους, τους εισαγωγείς/ διακινητές και παραγωγούς για την εμφάνιση του επιβλαβούς βακτηρίου Xylella fastidiosa στην γειτονική Ιταλία και τον κίνδυνο εξάπλωσης του στη χώρα μας.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa προσβάλλει ένα μεγάλο εύρος φυτών οικονομικής σημασίας όπως ελιά, αμπέλι, πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά, φυτά μεγάλης καλλιέργειας αλλά και δασικά με συνέπεια την νέκρωση τους. Ήταν διαδεδομένο μόνο στην Αμερικανική ήπειρο αλλά το 2013 έγινε η πρώτη καταγραφή του παθογόνου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε στην Νότια Ιταλία σε ελιά, αμυγδαλιά, πικροδάφνη και βελανιδιά και πρόσφατα βρέθηκε και σε περιοχές της Βόρειας Ιταλίας παρά τις προσπάθειες εξάλειψης του.

Το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων. Κατά συνέπεια τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Η Xylella fastidiosa μεταδίδεται σε κοντινές αποστάσεις με έντομα φορείς (διάφορα τζιτζικάκια), ενώ σε μακρινές αποστάσεις μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό.  Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας, είναι σημαντικό οι παραγωγοί και οι φυτωριούχοι:

1. να χρησιμοποιούν μόνο πιστοποιημένο φυτικό υλικό (Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για Χώρες της ΕΕ, Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας για Τρίτες Χώρες)
2. να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας για οποιαδήποτε διακίνηση φυτών πραγματοποιούν από την Ιταλία και άλλες Χώρες που έχει διαπιστωθεί η παρουσία του, ώστε να γίνει άμεσα έλεγχος από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές.
3. στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα (σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια, κατά τη διακίνησή τους, καθώς επίσης και στους οπωρώνες) να ενημερώνουν το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 2241364926 ή τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ. 2281098828.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας – Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 2241364926 και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281098828.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη