20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενημερωτική εκδήλωση για τις δηλώσεις Κτηματολογίου στη Σαντορίνη

Share

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, τον Ιούλιο ξεκίνησε η διαδικασία της κτηματογράφησης του υπολοίπου τμήματος της Σαντορίνης και συγκεκριμένα στους τέως ΟΤΑ Εξω Γωνιάς, Μεσαριάς, Βόθωνα, Θήρας, Βουρβούλου, Καρτεράδου, Ημεροβιγλίου, Οίας και Θηρασιάς, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου έως τις αρχές του 2022.

Στο διάστημα αυτό όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο στις παραπάνω περιοχές, το οποίο κατέχουν είτε με συμβόλαιο, είτε με κληρονομιά χωρίς συμβόλαιο, είτε ακόμη και δια χρησικτησίας, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση του δικαιώματός τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Τέτοια δικαιώματα είναι π.χ. η κυριότητα (πλήρης ή ψιλή), η επικαρπία, η δουλεία (άντλησης ύδατος, διόδου, οίκησης κλπ.), η υποθήκη/προσημείωση, αγωγές, ανακοπές, κατασχέσεις, μακροχρόνιες μισθώσεις, χρονομεριστικές μισθώσεις (time sharing), χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτου (leasing), μεταλλειοκτησίες, μεταφορά συντελεστή δόμησης κτλ.

Είναι γνωστό όμως ότι το νησί έχει ένα ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα διαφορετικά δικαιώματα στα πολυεπίπεδα υπόσκαφα της καλντέρας, από την προβολή δικαιωμάτων του Δημοσίου σε μεγάλα τμήματα του νησιού ακόμη και σε παραδοσιακούς οικισμούς (π.χ. Ημεροβίγλι, Οία), από τις παλαιές απαλλοτριώσεις της περιόδου 1956-1959, από τον χαρακτηρισμό μεγάλων εκτάσεων ως χορτολιβαδικών στους δασικούς χάρτες, από την έλλειψη συμβολαίων σε πολλές περιπτώσεις κτλ.

Για όλους του παραπάνω λόγους, κάθε δήλωση ιδιοκτησίας απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή ώστε να αποφευχθούν σφάλματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε εσφαλμένες εγγραφές στον Κτηματολόγιο με αποτέλεσμα την εμπλοκή των ιδιοκτητών σε μια μακροχρόνια και κοστοβόρα διαδικασία επίλυσης των σφαλμάτων αυτών.

Με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις των ιδιαίτερων ιδιοκτησιακών και πολεοδομικών προβλημάτων του νησιού, αλλά και την πολύχρονη ενασχόλησή της με θέματα του κτηματολογίου, η Εταιρεία Μελετών ΦΛΥΑ διοργανώνει το Σάββατο 4/9, ώρα 19:00, στον χώρο του ΥΦΕΝ, στα Φηρά, μια ανοιχτή εκδήλωση για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών, συμβάλλοντας στην ορθή, αξιόπιστη και έγκαιρη αντιμετώπιση των δηλώσεων.

Ο τίτλος της εκδήλωσης θα είναι “Οι δηλώσεις Κτηματολογίου στη Σαντορίνη- διαδικασίες υποβολής – ιδιαιτερότητες – προβλήματα”.

Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν τα θέματα οι:

– Νικόλαος Ζαχαριάς*
Αγρονόμος τοπογράφος Μηχανικός, πολεοδόμος μελετητής, ειδικός σε θέματα κτηματολογίου – τ. επιμελητής της επιτροπής κτηματολογίου του ΤΕΕ και τ. γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

– Μαρία Μαυραγάνη
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ειδική σε θέματα αστικού δικαίου και σε θέματα  κτηματολογίου, υπεύθυνη του νομικού τμήματος του τ. γραφείου κτηματογράφησης Παλλήνης και Κηφισιάς

Στο τέλος των παρουσιάσεων θα γίνει ελεύθερη συζήτηση και θα απαντηθούν ερωτήσεις για τα θέματα του κτηματολογίου.

* Σημειώνεται πως από το 2004 που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη, ο κος Νικόλαος Ζαχαριάς έχει ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τα παρακάτω θέματα:

  • Μελέτη – πρόταση αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου καθώς και του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ) Φηρών.
  • Μελέτη – πρόταση αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Περίσσας.
  • Μελέτη των ιδιοκτησιακών προβλημάτων δημοτικών ακινήτων – συνεργασία με ΤΑΙΠΕΔ  και Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου για την καλύτερη αξιοποίησή τους.
  • Έλεγχος παλαιών απαλλοτριώσεων της περιόδου 1956 -1959 – συσχέτιση με τις εγγραφές των δημοσίων κτημάτων στο ΤΑΙΠΕΔ και στο κτηματολόγιο.
  • Έλεγχο εγγραφών Δημοτικών ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
  • Πρόταση αναθεώρησης των ορίων του Δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 451 λόγω παράτυπης οριοθέτησης.
  • Πρόταση αναθεώρησης των ορίων της ζώνης Ι της ΖΟΕ καλντέρας.
  • Μελέτη – πρόταση επαναοριοθέτησης των γραμμών αιγιαλού και παραλίας στους οικισμούς Περίσσας και Καμάρι.
  • Πρόταση επέκτασης των ορίων του οικισμού Καμαρίου.
  • Υποστήριξη αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών.
  • Σύνταξη φακέλων για γεωμετρικές μεταβολές στο κτηματολόγιο.
  • Σύνταξη πραγματογνωμοσυνών για ιδιοκτησιακά – πολεοδομικά προβλήματα

Στοιχεία επικοινωνίας:
Εταιρεία Μελετών ΦΛΥΑ
Νικόλαος Χρ. Ζαχαριάς
Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ
Δάσους & Ράχης 4α – Χαλάνδρι – 15233
Τηλ: 2106811411 | Φαξ: 106822346 | e-mail: flya_2@otenet.gr | www.flyatopo.com

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Αλφαβητάρι Γαστρονομίας Γιώργου Πίττα

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη