Ημερίδα ενημέρωσης και προετοιμασίας των Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων (ΦΔΕΛ) πραγματοποιήθηκε χθες (4/2), στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων. Η ημερίδα είχε ως θέμα την ενημέρωση των ΦΔΕΛ σχετικά με τη νέα πρόσκληση του Connecting Europe Facility (CEF) για τη χρηματοδότηση των μελετών και των έργων που αφορούν στα είκοσι λιμάνια του εκτεταμένου Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ – Μ) (Βόλος, Ελευσίνα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κατάκολο, Κέρκυρα, Κυλλήνη, Λαύριο, Μύκονος, Μυτιλήνη, Νάξος, Πάρος, Ραφήνα, Ρόδος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Σύρος, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, Χρήστος, στελέχη της ΓΓΛΛΠΝΕ, της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και εκπρόσωποι των είκοσι λιμένων.

Εκτός από τα στελέχη της ΓΓΛΛΠΝΕ, κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι προϊστάμενοι της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ), κ.κ. Λογοθέτης Γεώργιος και Ψαρουδάκης Ελευθέριος καθώς και άλλα στελέχη της.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 24η Απριλίου 2019. 65 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα ή/και μελέτες για σιδηροδρομικά, οδικά διασυνοριακά τμήματα του εκτεταμένου δικτύου ΔΕΔ-Μ, καθώς και σε έργα ή/και μελέτες για τις συνδέσεις για την ανάπτυξη θαλάσσιων λιμένων του εκτεταμένου δικτύου ΔΕΔ-Μ, ενώ 35 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα για τη μείωση του θορύβου των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΥΣΕ για τη συνεργασία τους, τόνισε τη σημασία της πρόσκλησης για τα λιμάνια του εκτεταμένου Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και παρότρυνε τους υπεύθυνους των Φορέων Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων να αξιοποιήσουν αυτή τη χρηματοδοτική δυνατότητα για έργα που είναι αναγκαία για τους λιμένες. Ειδικότερα τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης υποβολής αξιόπιστων προτάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και στη συνεργασία μεταξύ φορέων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων της λιμενικής βιομηχανίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here