Αιμοδοσία: Ενσυναίσθηση και εθελοντισμός

Η 59η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης ξεκινά το Σάββατο 8/5

Με αφορμή την έναρξη της 59ης εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνει η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης στις 8-16 Μαΐου, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, η παιδίατρος Καλλιόπη Καραμολέγκου γράφει παρακάτω για την καλλιέργεια του εθελοντισμού και την αξία της προσφοράς αίματος.

“Η ενσυναίσθηση, δηλαδή η ικανότητα του ανθρώπου να κατανοεί τις ανάγκες και τον εσωτερικό κόσμο των άλλων ανθρώπων, μας βοηθάει να αναπτύξουμε υγιείς κοινωνικούς δεσμούς, να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Μας εμπνέει για προσφορά και είναι από τα καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου.

Είναι σήμερα γνωστό ότι οι σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η λογική, η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η κοινωνική συνείδηση, η ηθική συνείδηση, και το αίσθημα του δικαίου ξεκινούν από την πρώτη παιδική ηλικία. Η καλλιέργεια λοιπόν του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, πρέπει να αποτελεί στόχο και περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδρομής από την πρώτη παιδική ηλικία.

Η θεραπεία των ασθενειών, εκτός από την ιατρική γνώση, συχνά απαιτεί τη συμμετοχή της κοινωνίας. Η δωρεά αίματος, αιμοπεταλίων, αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και οργάνων σώματος αποτελεί την ύψιστη προσφορά και χρειάζεται την ενσυναίσθηση, η οποία οδηγεί στον εθελοντισμό και εκφράζει την κοινωνική μας συνείδηση.

Δεν μπορώ ν’ αλλάξω
το παρελθόν ή το μέλλον σου.
Όμως όταν με χρειάζεσαι
θα είμαι εκεί μαζί σου.

“Ποίημα στους φίλους” του Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Η Τράπεζα Αίματος στη Σαντορίνη είναι μία ιστορική κληρονομιά πολλών συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχοντας ενσυναίσθηση συνοδοιπορούν τους έχοντες επείγουσα ανάγκη για αίμα. Η Ιατρική δίνει τη δυνατότητα θεραπείας και με άλλα βιολογικά υλικά όπως αιμοπετάλια, αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών σε σοβαρές και ιδιαίτερα απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και βέβαια την μεταμόσχευση οργάνων. Η συμμετοχή μας και σε αυτό το Μαραθώνιο της επιβίωσης είναι ουσιαστική, επείγουσα, ασφαλής και Χριστιανική”.

Το πρόγραμμα της αιμοδοσίας είναι διαθέσιμο εδώ.

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης καλεί παλιούς και νέους αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα συμμετοχής και να προσφέρουν αίμα, καλύπτοντας τις μεγάλες ελλείψεις που η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει ακόμα μεγαλύτερες.

Σημειώνεται πως η Σαντορίνη κατέχει τον υψηλότερο αιμοδοτικό δείκτη ανά 1000 κατοίκους στη χώρα μας και βρίσκεται μεταξύ των πρώτων περιοχών της Ευρώπης με αντίστοιχη προσφορά αίματος.

Στόχος είναι, αυτή τη φορά, η προσφορά να είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη