20 C
Santorini
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βραχυχρόνια μίσθωση: Εντείνεται η κόντρα, με την προοπτική αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο

Απειλές για πασχαλινό λουκέτο αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των διαχειριστών ακινήτων από τις σχετικές συζητήσεις

Share

Την έντονη διαμαρτυρία του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται  να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο της βραχυχρόνιας διαμονής εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), απειλώντας μάλιστα να μπει “λουκέτο” στα συστήματα κρατήσεων για την περίοδο του Πάσχα.

“Είναι άδικο να συζητείται οποιαδήποτε αλλαγή σε επίπεδο νόμου για την δραστηριότητά μας και να μην καλούμαστε ως συνομιλητές στο τραπέζι των συζητήσεων. Επίσης είναι εντελώς άκομψο να ακούγονται οι μονομερείς απόψεις των ξενοδόχων και όχι οι δικές μας σκέψεις και προτάσεις σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΔΑ.

Την ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις έχει επισημάνει ο ΠΑΣΥΔΑ και σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Η μοιρασιά της “πίτας”
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΔΑ και με βάση στοιχεία επίσημων φορέων και οργανισμών, η βραχυχρόνια διαμονή, όχι μόνο δεν αφαιρεί από την πίτα των ξενοδόχων, αλλά προσθέτει μια δεύτερη πολύ μεγαλύτερη με συνεχώς αυξανόμενη τάση. Αυτό φαίνεται και από την πληρότητα των ξενοδοχείων που κινείται πάνω από το 90% φτάνοντας σε πολλές περιοχές και στο 100%.

Όπως υποστηρίζει ο ΠΑΣΥΔΑ, ετοιμάζοντας οποιονδήποτε χρονικό ή χωρικό περιορισμό, όπως προτείνουν οι ξενοδόχοι, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επισκεπτών προς την χώρα μας, δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία δεν διαθέτουν περισσότερες κλίνες για να καλύψουν αυτή την αύξηση. “Ακόμα και να είχαμε περισσότερα ξενοδοχεία, οι επισκέπτες που προτιμούν τα ακίνητα βραχυχρόνιας διαμονής δεν θα επέλεγαν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για τις διακοπές τους αλλά θα προτιμούσαν να επισκεφθούν άλλες χώρες. Η μείωση λοιπόν του τουρισμού στην χώρα μας θα ήταν αναπόφευκτη και σε μια περίοδο που το τουριστικό προϊόν είναι αυτό που φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία”, τονίζει ο ΠΑΣΥΔΑ.

Φοροδιαφυγή
Απαντώντας στα περί φοροδιαφυγής που τους καταλογίζει η πλευρά των ξενοδόχων, οι διαχειριστές ακινήτων επισημαίνουν πως με ποσοστό δηλωμένων ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής πάνω από το 90%, ο κλάδος της βραχυχρόνιας διαμονής είναι ο μοναδικός κλάδος στην χώρα μας που φορολογείται άμεσα και με μηδενική φοροδιαφυγή. “Κάθε κράτηση δηλώνεται στο Μητρώο και φορολογείται με αυτόματο τρόπο στο Ε2 κάθε ιδιοκτήτη ετησίως. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο φοροδιαφυγής αφού η ΑΑΔΕ λαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις κρατήσεις από τις πλατφόρμες όπως η AIRBNB, BOOKING.COM, VRBO κ.α. και με τις διασταυρώσεις που ενεργεί έχει την ευχέρεια να εντοπίζει, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ακόμα και τις ελάχιστες περιπτώσεις φοροδιαφυγής επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα” επισημαίνει ο ΠΑΣΥΔΑ και συνεχίζει αναφέροντας πως η βραχυχρόνια διαμονή ανήκει στην κατηγορία των αστικών μισθώσεων με συντελεστή φορολόγησης που φτάνει ακόμα και στο 45% που είναι και το υψηλότερο στη χώρα μας.

Καθαριότητα και ασφάλεια
Ως προς τα θέματα καθαριότητας και ασφάλειας των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο ΠΑΣΥΔΑ δηλώνει πως “η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα από το υστέρημα του εκάστοτε ιδιοκτήτη και δίχως να έχει κανείς μας πρόσβαση σε προγράμματα ΕΣΠΑ και επιδοτήσεις που λαμβάνουν κατά κόρον οι ξενοδόχοι, αλλά και δίχως το δικαίωμα της αφαίρεσης εξόδων που φορολογούνται διπλά από το σύστημα φορολόγησης.

Επίσης από στοιχεία που δημοσιεύει η Airbnb & η Booking.com, σχετικά με τις αξιολογήσεις των καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής, προκύπτει ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές των καταλυμάτων αυτών βρίσκονται στην 1η 5άδα παγκοσμίως με το μεγαλύτερο και υψηλότερο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας μας”.

Τα επόμενα βήματα
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης των μελών του ΠΑΣΥΔΑ συζητήθηκαν όλα τα παραπάνω και προτάθηκαν τα εξής επόμενα βήματα:

1. Να ζητηθεί επίσημα από όλα τα κόμματα και όλους τους υποψήφιους βουλευτές των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους σε οποιαδήποτε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

2. Το ίδιο να γίνει και με τους υποψήφιους δημάρχους πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

3. Να κλείσουν τα ημερολόγιά τους την εβδομάδα του Πάσχα και αν τελικά ψηφιστούν οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα για τον κλάδο της βραχυχρόνιας διαμονής, να συνεχίσουν με κλείσιμο και της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου. “Γνωρίζουμε ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια μεγάλες απώλειες τόσο για όλους εμάς αλλά και για τα δημόσια ταμεία, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι είναι και ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης στην άδικη επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά από τους ξενοδόχους” τονίζει ο ΠΑΣΥΔΑ.

Οι παραπάνω προτάσεις θα τεθούν προσεχώς σε διαδικτυακό δημοψήφισμα και θα ζητηθεί από τα μέλη του ΠΑΣΥΔΑ να τις στηρίξουν. “Πρέπει επιτέλους να δείξουμε ότι αν και δεν διαθέτουμε λόμπι όπως οι ξενοδόχοι, έχουμε όμως φωνή και δύναμη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας” καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΥΔΑ.

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη